Leven

Nederlanders in het buitenland: hoeveel groener is het gras daar? (5)

02-04-2015 15:51

Jorrit Smink woont al tien jaar in Zuid en Midden Amerika. Voor The Post Online is hij op zoek naar het ideale emigratieland voor Nederlanders. Na Panama vorige maand, staat nu Chili centraal. Pepijn van der Krogt (37) woont al veertien jaar in Chili. Hij heeft de Chile all inclusive experience achter de rug (getrouwd, kinderen, gescheiden) en werkte als industrieel ontwerper voor verschillende bedrijven.

Nu is Van der Krogt zelf ondernemer en heeft hij in het lange smalle Zuid Amerikaanse land Cloudponics opgezet, een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van cloud gestuurde groeisystemen van planten.


Nu valt zijn idee voor van alles te gebruiken, van sla tot tomaat, maar wat één bepaalde plant betreft is het een gat in de Amerikaanse markt: medische marihuana. In Amerika is de medische wietteelt inmiddels in meerdere staten gelegaliseerd en op beurzen trok zijn product ontzettend veel interesse van mogelijke investeerders. Toch heeft de Nederlander Cloudponics in Chili opgezet. Voor The Post Online legt hij uit waarom en wat de voordelen voor Nederlandse ondernemers zijn om iets met Chili te doen.

Je krijgt subsidie vanuit de Chileense overheid om een machine op de markt te brengen waarmee je medische marihuana kan telen. Dat is iets nieuws!
“Niet helemaal waar. We hebben een cloud gestuurde machine ontwikkeld waarmee je planten kan telen. Wat de klant vervolgens daarmee doet is zijn eigen keus.”

Toch wordt het erg gekoppeld aan medische marihuana.
“Klopt. Ons systeem reguleert de plantengroei tot in de perfectie. Een plant hidroponisch laten groeien is niet makkelijk. In Amerika is het verbouwen van medische marihuana nu legaal geworden in verschillende staten. De marges op de verkoop van marihuana zijn nu eenmaal veel groter dan de marges op een kropje sla.”

En dan krijg je ineens hulp van de Chileense overheid?
“Ik zag dat er een programma was, waarvoor we ons konden aanmelden: Startup Chile, vanuit de Chileense overheid. Als je wordt uitgekozen betekent dat dat ze je zes maanden helpen met opstarten. Je krijgt een plek om te werken en daarnaast 40.000 dollar in equity free money dus eigenlijk. Dat is echt een gift. Ze krijgen geen aandelen in het bedrijf.”

En toen?
“Daar hebben we ons voor aangemeld en we zijn uitgekozen. Er zijn per keer ongeveer 2400 aanmeldingen en daarvan worden er ongeveer honderd uitgekozen. We zijn nu in november begonnen en het loopt af in mei. Vervolgens is het leuk opgezet, het gaat steeds een stapje verder. Zo zijn we nu uitgekozen voor een zogeheten demo day. Van die honderd oorspronkelijke bedrijfjes mogen dan de besten zich presenteren aan een grote groep belangrijke investeerders, met name uit Zuid Amerika en ook de Verenigde Staten.”

Chili is dus enorm bezig met innovatie en met startups. Daar gaat veel subsidie naar toe. Waarom doen ze dat?
“Men wil Chili ook echt op de markt zetten als het gaat om een innovatie plek, maar ook als land zelf. Mensen weten natuurlijk niet zo veel van Chili. Doel van het programma is om innovatie en startup bekend te maken onder de Chilenen. Je bent dus ook verplicht om acht activiteiten te organiseren om uit te leggen aan Chilenen wat innovatie is en wat start up is, etcetera. Bij de vorige regering ging het meer om de marketing van het land zelf. Bij de huidige is het meer de bewustwording van de Chilenen zelf vind ik, dat de Chileen zelf meer gaat ondernemen. Chili wil meer entrepreneurs.”

Nu ben jij een buitenlander. Is dat een voordeel of een nadeel?
“Ik weet dat in het begin bijna alle startups in Startup Chile buitenlandse teams waren. Nu zijn er veel meer Chilenen actief. Maar nog altijd denk ik dat zo´n 75 procent buitenlands is. Niet voor niets is Chili erg bezig om juist in het buitenland dit project te promoten.”

Als Nederlander kun je je hier dus gewoon voor opgeven?
“Ja, er zijn meerdere Nederlanders die zijn uitgekozen. Kijk, ik woon al veertien jaar in Chili, dus ik kan ook wel als Chileen worden gezien. Maar er zijn er dus veel die hier echt voor de startup naar toe komen. Die proberen hun bedrijf op te zetten en die wonen dan dus minimaal zes maanden in Chili. Mensen doen er natuurlijk ook graag aan mee omdat je niet meteen met aandeelhouders te maken hebt, zoals bij andere projecten die startups helpen. Chili wil als land verder en ziet hier een mogelijkheid in om verder te komen. Ik zou Nederlanders met ideeën dan ook zeker aanraden het Startup Chile-project te bekijken.”

De Chileense overheid volgt jouw bedrijf natuurlijk wel. Hoe gaat dat contact?
“Startup Chile heeft mensen in dienst die daarvoor verantwoordelijk zijn. Ik heb te maken met een financieel team en een technisch team. Je mag die 40.000 dollar aan alles uitgeven dat te maken heeft met jouw project. Maar je moet het wel verantwoorden. Je kan niet een nieuwe auto kopen of gewoon op wereldreis gaan. Voor dure uitgaves moet je toestemming vragen. Eigenlijk gaat dat heel efficiënt, zeker voor Chileense begrippen. Je stuurt gewoon een mail en je zegt wat je wil doen en als je iets wil kopen waarom het een wel en het ander niet. Je krijgt altijd binnen een dag antwoord.”

Hoe is het sowieso om te werken binnen de Chileense cultuur?
“In principe allemaal prima. Wat mij wel opvalt is dat Chilenen zich erg focussen op het doen wat ze moeten doen. Maar ze zien vaak niet het andere, wat je nou net weer wat verder kan helpen: de extra mijl zeg maar. Nu heb ik erg veel geluk, ik heb een technische man in dienst die echt extra uren maakt, maar ook nuttige uren. Puur omdat hij passioneel is over het bedrijf. Maar dat is ben ik bang eerder uitzondering dan regel. Ik kan het ook moeilijk vergelijken, want ik heb weinig werkervaring in Nederland.”

“Je moet Chili zien als een introductie tot Zuid Amerika. Het is wezenlijk anders dan Europa, maar het is niet zo Zuid Amerikaans als de andere landen in de buurt. Het is eigenlijk een ideaal land voor bedrijven die zich willen richten op Zuid Amerika in zijn geheel. Er is geen corruptie en het is allemaal aardig geregeld. Je ziet dan ook dat hier veel hoofdkantoren zijn.”

Hoe is verder het leven als investeerder in Chili?
“Chili heeft een heel gunstig ondernemersklimaat vind ik. Er zijn weinig belemmeringen. Het is hier vrij lastig om krediet te krijgen, maar dat geldt denk ik in de meeste landen voor startups. Daar staat dus in mijn geval tegenover dat er hier veel fondsen zijn die ondernemers helpen. Verder is het lastig dat Chili een kleine markt is, maar het is wel makkelijk om dingen te doen en dingen op te zetten. Je kan een bedrijf opzetten in één dag, via internet. Ik ben er goed over te spreken.”

Toch richt je je niet op de Chileense markt.
“Nee, wij willen ons vanuit hier op de Amerikaanse markt richten. Daar hebben we het meeste perspectief nu de medische marihuana in veel staten gelegaliseerd is.”

Beetje raar eigenlijk dat jouw bedrijf dan toch werd uitgekozen.
“Nee, integendeel. Internationaal denken is juist een voorwaarde om te worden gekozen. Je moet internationaal kunnen groeien. Op het moment dat het echt gaat lopen moet een groot deel van het bedrijf natuurlijk naar Amerika toe. Daar ligt onze markt.”

Jouw planten groeien. Nu het bedrijf nog.
“We zijn nog steeds op zoek naar investeerders om de volgende stap te maken. Er is veel interesse, maar ik nodig iedereen uit ons idee eens goed te bekijken.”

Beeld: Shutterstock