Haagse grabbelton

Ton Elias boekt forse overwinning op Heel Holland Bakt

02-04-2015 14:26

Heel Holland Bakt-kijker en VVD-Kamerlid Ton Elias werd woedend toen hij vorige maand afstemde op MAX en zag dat de omroep leden probeerde te werven middels een boekje van taart-fenomeen Menno. Dat werden stevige Kamervragen aan media-staatssecretaris Sander Dekker: dit is tegen de wet! Het kloeke Kamerlid vindt Dekker nu aan zijn zijde: het is onwenselijk dat omroepleden worden geworven met ‘op geld waardeerbare voordelen’. Dat schrijft Dekker donderdag aan de Tweede Kamer. Voorwaar een robuuste overwinning voor Elias.

Dekker:

“De keuze om lid te worden van een omroepvereniging moet zijn ingegeven door een gevoel van verbondenheid met de identiteit of het media-aanbod van desbetreffende vereniging. Dat gevoel moet niet zijn basis hebben in financiĆ«le voordelen die verbonden zijn aan dat lidmaatschap.”

Daarbij tekent Dekker aan dat het omroepverenigingen vanaf 1 januari 2015 niet langer is toegestaan ‘om op geld waardeerbare voordelen aan te bieden in ruil voor een lidmaatschap’. Omroep MAX heeft nu een waarschuwing van het Commissariaat van de Media gekregen.

Plus: Een boete van 162.000 euro

Datzelfde Commissariaat legde MAX woensdag een boete van 162.000 euro op omdat de omroep Albert Heijn en Bol.com in staat stelde geld te verdienen aan producten van het populaire tv-programma. MAX-directeur Jan Slagter liet donderdag aan de NOS weten dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Hij noemt de boete ‘buitenproportioneel hoog’.

In september vorig jaar uitte de MAX-directeur zijn ongenoegen over de handelwijze van Albert Heijn. “Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van”, zei hij tegen de Telegraaf.

https://youtu.be/A1iraAHvVBQ

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieƫn uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.