Interview

Bert Huisjes: ‘TV maken kost 1000,- euro per minuut’

03-04-2015 11:41

Bert Huisjes, omroepbaas van WNL, vindt dat NPO-voorzitter Henk Hagoort wel een puntje heeft door te verdedigen dat omroepen nooit de prijzen weggeven van programma’s. “Ik geloof heel erg in transparantie, dat mensen weten waarvoor ze betalen, maar als je dat zou doen dan worden programma’s alleen maar duurder. Productiemaatschappijen weten dan immers precies wat ze moeten vragen en nu gaan ze scherp mogelijk zitten qua prijs. Bovendien weten we toch ook niet wat elke viaduct kost?”

1000 euro per minuut

Overigens weet de hoofdredacteur van WNL uit ervaring dat producenten richtlijnen hanteren over de kostprijs die in de buurt van de waarheid komen. “Als mensen het graag willen weten zou ik zeggen: hanteer 750 tot 1000 euro per minuut tv-maken en je weet zo’n beetje wat het kost. Sommige programma’s zijn wat goedkoper, ons ochtendprogramma maken we voor 200 euro per minuut, dat is 13.000 per aflevering.”

Boer Zoekt Vrouw

Boer Zoekt Vrouw is natuurlijk weer wat duurder; dat zal waarschijnlijk iets van 2.000 euro per minuut kosten, tv-maken is duur.” Huisjes zou wél voorstander zijn om de bedragen te openbaren van programma’s die de omroepen in eigen beheer maken zodat de markt niet verstoord kan worden. “Wat is er mis mee om te weten wat het NOS Journaal eigenlijk kost? Het zou wel wat meer helderheid verschaffen. Een programma zoals Paul Witteman dat maakt over klassieke muziek is vrij duur en trekt maar 180.000 kijkers. Maar ja, dat is onmogelijk op een commerciële omroep te programmeren dus daarin zit de meerwaarde. Amusement kan je natuurlijk ook prima op SBS uitzenden.”

Voetbal bij de NOS

Natuurlijk spitst deze discussie over de kosten van tv-maken zich toe op de vraag wat de NOS heeft betaald voor het binnenhalen van het uitzenden van het Eredivisievoetbal. NOS-directeur Jan de Jong weigerde hierover eerder openheid te geven en Hagoort steunt hem hierbij. Huisjes: “Uiteindelijk geloof ik erin dat omroepen programma’s maken vanuit de taak die zij hebben opgelegd gekregen vanuit de politiek. De NOS is op deze wereld om nieuws te brengen en dan moet de politiek de discussie voeren of Eredivisievoetbal nieuws is.”

Kamerleden

In De Telegraaf stonden de reacties van Kamerleden die opheldering eisten bij Hagoort. VVD-Kamerlid Arno Rutte: “We verwachten van provincies, gemeenten en Kamerleden terecht dat ze precies laten zien waar ze geld aan besteden. Dat geldt ook voor instanties die subsidies krijgen(…) Waarom mogen we dat niet verwachten van de publieke omroep? De tijd van ‘geef ons geld en wij doen er wat goeds mee’ ligt echt ver achter ons, Hagoorts houding is niet van deze tijd.”

Huisjes zegt de belangen áchter zulke verhalen te zien in de krant die ooit zijn werkgever was. “Er is natuurlijk een hele sterke lobby gaande vanuit de commerciële omroep die het oneerlijke concurrentie vindt dat de publieke omroep ook adverteerders aantrekt. Ik ben een VVD’er, geloof in de vrije markt, maar misschien moet je niet alles daaraan overlaten.”