Binnenland

Rijke bouwde zijn huis na

07-04-2015 06:25

Sjaak Rijke, de Nederlander die gisteren in Mali na jarenlang gevangenschap bevrijd werd door Franse troepen, heeft elke dag een voorstelling gemaakt hoe hij zijn huis nabouwde, steen voor steen.

Dit zegt de de commandant van de Franse elitetroepen, Grégoire de Saint-Quentin die hem wist te bevrijden uit de handen van een groep terroristen die De Rijke al sinds 2011 gijzelden.

“Voor zover het mogelijk was en met het materiaal dat hij in de woestijn vond met dat kleine beetje bewegingsvrijheid, maakte hij een maquette in het zand om zich te kunnen concentreren op wat hem dierbaar was. Zo bouwde hij zijn huis en tuin na, alle dagen, dag in, dag uit.”

De Saint-Quentin noemt de bevrijdingsactie ”zeer complex”, omdat mensenen materieel naar een afgelegen plek moesten worden overgebracht. Hij zei dat er circa twintig mensen bij de actie waren betrokken.

”Onze mensen hebben twee gijzelnemers gedood, twee anderen hebben zich overgegeven en de gegijzelde is bevrijd”, aldus de commandant. ”Dat alles gebeurde binnen enkele seconden.”

Volgens De Saint-Quentin leek Rijke er geestelijk en lichamelijk goed aan toe te zijn. De Saint-Quentin weet niet door welke groepering Rijke werd gegijzeld.