Politiek

Omstreden Utrechtse stichting alFithra is erkend leerbedrijf

08-04-2015 22:01

De Utrechtse stichting alFitrah is een officieel door de ECABO erkend leerbedrijf. Ook werkt de stichting naar eigen zeggen samen met onder meer de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit en de hogescholen van Utrecht en Amsterdam. In de Domstad is onrust ontstaan over de komst van omstreden radicale moslims donderdag naar een evenement van alFitrah. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil donderdag opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Van Raak: “Ik maak mij al jaren zorgen over de naïeve omgang met dit soort salafistische organisaties. “

Onder andere de ‘martelsjeik’ Abo Chayma, die in België is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf, komt donderdag zijn boodschap verkondigen. Hij werd eerder beschuldigd van ‘onmenselijke en vernederende behandeling en marteling’. Ook sjeik Abdelkader Chouaa komt naar Utrecht toe. Hij werd genoemd in het onderzoek naar de Hofstadgroep in 2005. Hij predikte ook in als radicaal bekendstaande moskeeën in Amsterdam en Den Haag.

Wie stage gaat lopen bij alFitrah krijgt onder meer kans op:

“Een eeuwige investering voor het hiernamaals door bij te dragen aan de da3wah.”

Ook zoekt de stichting stagiairs voor ‘biomedische wetenschappen‘.

“Één van de doelstellingen van Stichting alFitrah is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de da3wah en de moslims. Voor het verwezenlijken van deze doelstelling is alFitrah op zoek naar stagiaires die verschillende/uiteenlopende medische onderzoeken gaan verrichten, zowel theoretisch als praktisch en zich gaan bezighouden met het ontwikkelen van cursusmateriaal/cursussen voor medici en leken.”

Over de stagevergoeding is de stichting ietwat mistig:

“Ontelbare eeuwige beloningen indien je een zuivere intentie hebt, en op de juiste wijze je perfect inzet omwille van Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa. Dit heeft een ieder nodig op zijn weegschaal.”

NCTV, Utrecht en politie zien geen beletselen

De ‘Derde Riffijnse Islamitische Conferentie’ gaat ondertussen gewoon door. De gemeente Utrecht heeft informatie ingewonnen bij de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en die zien geen beletselen. PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd donderdag ter plaatse te zullen demonstreren.

Van Raak: Deze club helpt jongeren het verkeerde pad op

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich zorgen, zegt hij tegen ThePostOnline. In 2007 vond hij een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich toen hij de regering opriep beter te kijken naar de ‘façadepolitiek van salafistische moslims’ en daar aan verwante organisaties.

“Dit voorbeeld laat zien dat er sindsdien niet veel is verbeterd”, zegt de SP’er. “Deze stichting wil jongeren leiden naar de ‘zuivere islam’. Dat komt er op neer dat ze de jeugd op het verkeerde pad probeert te helpen en isoleert van de rest van de samenleving. ”

Van Raak wil donderdag tijdens het debat met Plasterk onder meer weten of stichting alFitrah subsidie krijgt en een ANBI-status heeft. In dat laatste geval kan de stichting als ‘Algemeen nut beogende instelling’ aanspraak maken op fiscale voordelen.