Haagse grabbelton

Tweehonderd jaar oude traditie verdwijnt uit Tweede Kamer

08-04-2015 11:45

De Tweede Kamer bereidt zich voor op het afscheid van een exact tweehonderd jaar oude traditie. Het handmatig tekenen van de presentielijst zal verdwijnen. Aan de praktijk komt op 15 april aanstaande een einde, zo valt te lezen in de Kamerbode.

Nu is het zo dat bij elke ingang van de Plenaire Zaal een bode staat te wachten met een lijst, die elk Kamerlid bij binnenkomst moet tekenen. Het is van belang dat bekend is hoeveel Kamerleden er aanwezig zijn, omdat de vergadering pas geopend kan worden als het quorum is gehaald. Dat wil zeggen dat de helft van de kamerleden plus één de intekenlijst getekend moeten hebben.

De verschillende intekenlijsten van de Kamerbodes moeten dan bij elkaar gelegd worden en handmatig worden opgeteld. In het nieuwe systeem wordt de intekenlijst gekoppeld aan de toegangspassen van de Kamerleden; zodra zij het Kamergebouw betreden met hun pas, worden ze automatisch toegevoegd aan de presentielijst.

Reglement van Orde

In Artikel II het Reglement van Orde wordt voor het eerst melding gemaakt van de presentielijst. Destijds had de Kamer nog 110 leden:

”Bij den aanvang van elke Vergadering ligt ter tafel van den Griffier eene lijst, waarop ieder der aankomende Leden zijnen naam teekent, en vervolgens zijne plaats neemt waar hij goedvindt. Zoodra deze lijst door 56 leden is geteekend, geeft de Griffier dezelve aan den President over, die alsdan de Zitting opent. Er zal insgelijks eene suppletoire lijst ter tafel van den Griffier liggen, voor de later inkomende Leden.”

Volgens Voorzitter Anouchka van Miltenburg is de introductie van de elektronische presentielijst ‘opnieuw een stapje in het eigentijdser maken van ons parlement’. Ook de bodedienst van de Kamer is verheugd over deze vergemakkelijking van hun werk. “Hoef ik eindelijk niet meer zwaaiend met die lijst achter Kamerleden aan te rennen”, verzucht een bode.

Lees ook: Te weinig kamerleden om te vergaderen

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.