Utrecht doet stinkende taxichauffeurs in de ban

09-04-2015 07:44

Wie in Utrecht in aanmerking wil komen voor een taxikeurmerk, zal in de toekomst goed voor zijn of haar persoonlijke hygiëne moeten zorgen. Dit schrijft RTV Utrecht.

Niet alleen de chauffeur zelf, maar ook zijn kleding moet schoon, heel en geurloos zijn. De chauffeur mag verder geen t-shirt, poloshirt, gympen of sandalen dragen. Hij heeft bij voorkeur een pantalon en een colbert aan.

Als de klant het wil, moet de chauffeur ook een beleefd gesprekje voeren. Privé bellen tijdens de rit is uit den boze en zakelijke gesprekken moeten worden kortgehouden. Hij rookt nooit in zijn auto en zorgt dat de wagen van binnen en van buiten vlekkeloos is, zonder mogelijk aanstootgevende stickers.

Dit staat in de nieuwe taxivoorschriften van de stad. Vanaf 1 mei mogen alleen nog taxi’s met een Utrechtse vergunning vervoer aanbieden. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een chauffeur het taxikeurmerk krijgen. Chauffeur die na 1 mei zonder plaatselijke en landelijke vergunning op een standplaats staan, riskeren een boete.

De gemeente stelt dat taxichauffeurs zelf aan het opstellen van de kwaliteitseisen hebben meegewerkt. De raad moet nog met de eisen instemmen.

De chauffeurs mogen overigens ook stinkende klanten weigeren.