Voetbal

FC Twente krijgt wederom drie punten in mindering

10-04-2015 09:51

FC Twente is door de KNVB andermaal bestraft vanwege de financiële chaos bij de club. De Tukkers moeten voor de tweede keer dit seizoen drie punten inleveren. Wanneer de club een derde keer gestraft wordt met puntenaftrek komt de licentie om betaald voetbal te mogen spelen serieus in gevaar. De KNVB waarschuwt één keer, kan vervolgens drie keer punten aftrekken en zal als ‘vijfde straf’ de licentie intrekken.

Dramatisch seizoen

Door de puntenmindering zakken de Tukkers naar de elfde plaats en wordt het behalen van play-offs om Europees voetbal een enorm lastige klus. Afgelopen week werd FC Twente na penalty’s uitgeschakeld in de beker.

Statement FC Twente

FC Twente laat op de eigen website weten een nieuw plan van aanpak te zullen gaan indienen. Gerald van den Belt noemt de sanctie “pijnlijk en vervelend”. FC Twente trekt de komende twee seizoenen uit om financieel weer gezond te worden. De Tukkers bezuinigen onder meer op kantoorpersoneel en stoppen met de afdeling profscouting. Van den Belt:

“We moeten, zoals we begin maart aangaven, ruim acht miljoen bezuinigen en aan die taakstelling moet alles ondergeschikt worden gemaakt. We redden het niet door alleen aflopende contracten niet te verlengen; we zullen ook moeten snijden in de vaste contracten, ook bij het kantoorpersoneel. De grootste bezuinigingen vinden echter plaats in het voetbalbedrijf.”

“Naast de aangekondigde gevolgen voor Jong FC Twente en Vrouwenvoetbal en het snijden in spelerskosten, stoppen we met de afdeling profscouting. De trainersstaf en de nieuw te benoemen technisch directeur krijgen op het gebied van scouting een belangrijke rol. Verder gaan we de kosten in de randvoorwaardelijke sfeer verder terugbrengen, bijvoorbeeld met betrekking tot huisvesting, medische begeleiding en de samenwerkingsverbanden. Ook stoppen we met de FC Twente Familiepas en gaan we FC Twente TV anders inrichten. Waar het minder kan, gaan we het minder doen.”

Reactie KNVB

De KNVB reageert in een bericht op de website: “De club heeft voor de derde keer niet tijdig voldaan aan een normstelling uit hun plan van aanpak. De eerste keer kreeg FC Twente een publieke waarschuwing en na de tweede overtreding volgde 4 maart 2015 drie punten aftrek.

FC Twente is door de licentiecommissie ingedeeld in categorie I en moet werken aan financieel herstel. Hiervoor heeft FC Twente zelf een plan van aanpak opgesteld. Voor iedere club in categorie 1 geldt dat de licentiecommissie de club houdt aan het plan van aanpak. Uit dat plan worden financiële doelstellingen afgeleid die de licentiecommissie controleert.

Lukt het de club niet aan deze doelstellingen te voldoen, dan start een sanctietraject. Het standaard traject dat is opgenomen in het licentiereglement bestaat uit een publieke waarschuwing, vervolgens aftrek van telkens drie winstpunten tot maximaal negen punten (deze sanctie kan de licentiecommissie dus drie keer opleggen) en tot slot het intrekken van de licentie voor deelname aan betaald voetbal.