Binnenland

Herdenken doe je dit jaar met een ‘Selfie voor de vrijheid’

10-04-2015 19:12

Om de persoonlijke verhalen van mensen over vrijheid onder de aandacht te brengen, start het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag de campagne ‘Selfie voor de vrijheid’. Dat gebeurt met een mobiel fotohokje waar het comité mee door het land gaat toeren. Daarin kunnen mensen zich met het nationale symbool van 4 en 5 mei, de fakkel, laten fotograferen inclusief een eigen quote over herdenken, vieren of leven in vrijheid en democratie.

Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag bekendgemaakt. De selfie die mensen maken, kan via social media worden gedeeld.

Het comité wil het herdenken van oorlogsslachtoffers en het vieren van de bevrijding veel meer vorm geven aan de hand van persoonlijke verhalen.

Voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

“Meer dan 80 procent van de Nederlanders vindt het belangrijk stil te staan bij de herdenking op 4 mei, ook zeventig jaar na dato. Hoewel veel jonge generaties in vrijheid zijn opgegroeid, heeft iedereen wel een persoonlijk verhaal over herdenken, vieren en leven in vrijheid of onvrijheid. Die verhalen met elkaar delen is een mooie manier om de onderlinge verbondenheid met elkaar zichtbaar te maken.”

Het fotohokje reist de komende weken onder meer naar Assen, Groningen, Almere, Leeuwarden en Vlissingen.