Politiek

Spekman (PvdA): ‘Laten we onze krachten bundelen tegen het grootkapitaal’

10-04-2015 14:26

Kopstukken van GroenLinks en de PvdA pleiten vrijdag in NRC Handelsblad voor het bundelen van de krachten. ,,De linkse partijen moeten gaan samenwerken”, zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman. ,,Laten we alle kinnesinne opzijzetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal.” 

Ook Maarten van Poelgeest, eerder wethouder voor GroenLinks in Amsterdam, is voorstander van samenwerking. „Ik zie PvdA en GroenLinks steeds dichter bij elkaar komen. Er is een noodzaak om elkaar te vinden.” Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema roept op tot het sluiten van een ,,links stembusakkoord” bij de volgende verkiezingen. Ook Staf Depla, PvdA-wethouder in Eindhoven, is positief. „Als we als progressieve partijen zo versnipperd blijven, sterven we in schoonheid.”

De pleitbezorgers van de linkse samenwerking zijn terughoudend over de vorm die de samenwerking moet krijgen. Alleen Mei Li Vos van de PvdA zegt dat „een fusie een heel normale ontwikkeling in de Nederlandse politiek” is. De SP houdt zich vooralsnog afzijdig: volgens Kamerlid Ronald van Raak heeft praten alleen zin ,,als de politieke leiders bij elkaar gaan zitten”.

Volgens Van Poelgeest moeten de partijen elkaar kunnen vinden op thema’s als duurzaamheid, de kwaliteit van werk en de verdeling van rijkdom. ,,GroenLinkser Jesse Klaver heeft de Franse econoom Thomas Piketty onlangs naar de Tweede Kamer gehaald”, zegt Van Poelgeest. ,,Vijftien jaar geleden had een PvdA-Kamerlid dat gedaan.”

De Provinciale Statenverkiezingen in maart liepen voor de PvdA uit op een grote nederlaag. De SP en GroenLinks profiteerden daar nauwelijks van.

De politiek leiders van PvdA en GroenLinks, Diederik Samsom en Bram van Ojik, wilden vrijdag niet reageren op de berichtgeving in NRC.

Anp