Bestuur UvA reageert: De Nieuwe Universiteit bleek onbetrouwbaar

13-04-2015 15:02

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam licht in een verklaring haar besluit toe om afgelopen zaterdag de bezetting van het Maagdenhuis te beëindigen. Daarin wordt onder meer benadrukt dat ‘het gesprek over hervormingen voortgezet zal worden’. Verder blijkt dat er met De Nieuwe Universiteit (DNU) geen zaken gedaan kon worden.

Betreuren

Het bestuur geeft aan dat ze het gesprek over de hervormingen voort zal zetten, maar dat ze de gang van zaken rond de ontruiming zaterdag betreurt:

‘Bij de ontruiming van het Maagdenhuis zijn elf arrestaties verricht, een agent gewond is geraakt en zes opgepakte bezetters zitten nog vast in verband met het belemmeren van de rechtsgang.’

DNU weigert, verliest en verwerpt

In totaal werd er door boze studenten bijna twee maanden lang bezet, eerst het Bungehuis en daarna het Maagdenhuis. In het Bungehuis werd volgens de UvA onderhandeld met DNU, nadat burgemeester Van der Laan tussenbeide kwam. DNU verwierp toen dat akkoord, waarna ze een rechtszaak verloor. De rechter oordeelde dat de bezetting direct beëindigd moest worden. DNU weigerde, waarna de ME de boel ontruimde.

Maagdenhuis

Daarna kwam de bezetting van het Maagdenhuis. Het UvA-bestuur schrijft er voor gekozen te hebben eerst langduring in gesprek te gaan over zorgen van de studenten, en niet vroegtijdig een einde aan de bezetting te maken. De gesprekken zouden moeizaam zijn geweest. Toch gloorde er licht aan de horizon en werd uiteindelijk een 10-puntenplan opgesteld voor modernisering. Daarbij kwam er een akkoord over het instellen van twee commissies die dit moesten gaan vormgeven.

Moeizaam

Er werd vervolgens gesproken over het verlaten van het Maagdenhuis, wat opnieuw moeizaam zou zijn gegaan. Er werden concessies gedaan, maar het vlotte niet:

‘Ondanks deze stap en alle eerdere toezeggingen werd dit akkoord uiteindelijk publiekelijk verworpen, ook tot verrassing van leden van de delegatie waarmee was gesproken. De UvA werd beschuldigd van intimidatie en er werden hardere acties aangekondigd. De werkelijke inzet en coöperatieve houding van de UvA werd verdraaid’

Geen vertrouwen in DNU

‘Hierdoor was het geloof dat met DNU daadwerkelijk afspraken kunnen worden gemaakt verdwenen, het was onduidelijk wie er spreekt, welke groep de overhand heeft op welk moment. De UvA besloot daarop een proces aan te spannen om het Maagdenhuis te laten ontruimen.’

Noodzaak

Doordat een aantal (gewelddadige) incidenten plaatsvond en vanwege de angst voor escalatie, besloot het bestuur vanwege haar verantwoordelijkheid hiervoor en omdat het onmogelijk bleek afspraken te maken met DNU, over te gaan tot ontruiming:

‘Uiteraard betreuren wij het dat wij de politie hebben moeten vragen om te ontruimen – waarbij opgemerkt móet worden dat men ook, na het oordeel van de rechter, in de avond had kunnen vertrekken. In de komende week gaan wij met medewerkers en groepen in gesprek om de vernieuwingsagenda verder op te pakken.’