Buitenland

‘Nieuwe Franse wet moet juist massasurveillance voorkomen’

14-04-2015 09:37

Nieuwe wetgeving die de Franse geheime diensten veel meer mogelijkheden geeft om mensen te bespioneren, is er juist om te voorkomen dat massasurveillance nodig is. Met die woorden verdedigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag het omstreden wetsvoorstel in een interview met de Franse zender Europe 1.

Sinds maandag wordt er al over het voorstel gedebatteerd in het Franse parlement. De nieuwe wetten moeten er voor zorgen dat de geheime diensten veel meer hun eigen gang kunnen gaan. Zo hoeft de rechter geen toestemming meer te geven voor telefoontaps en het checken van e-mail. Ook krijgen de diensten de mogelijkheid om afluisterapparatuur in huizen te plaatsen en keyloggers te installeren op computers, om zo alle aanslagen op een toetsenbord te volgen.

Critici vrezen dat daardoor kolossale hoeveelheden data worden verzameld. “Nee, dat is verboden bij wet. Deze wet is juist bedoeld om alleen mensen die een gevaar vormen in de gaten te houden”, bezwoer Cazeneuve.

Anp/TPO