Kunst

The Wombats heeft angst nodig

14-04-2015 11:32



Met hun vrolijke indierock is de Engelse band The Wombats een graag gezien gast op de Europese podia. Reden voor Pinkpop om het trio te boeken voor de editie van dit jaar, waar ze ook veel nummers van de nieuwe plaat Glitterbug zullen spelen. Glitterbug – het derde album van The Wombats – begon met een idee over een fictieve vrouw. “De momenten die het meeste inspiratie opleveren zijn wanneer ik een relatie in of uit ga. Ik probeer dus eigenlijk mijn leven zo veel mogelijk te verkloten en angst op te roepen.”

In beweging

De band uit Liverpool debuteerde in 2007 met de plaat A Guide to Love, Loss & Desperation. Voor de single Let’s Dance To Joy Division won The Wombats in 2008 een NME award voor Best Dancefloor Filler. Datzelfde jaar werd een MTV Europe Music Award in de wacht gesleept voor beste nieuwe act uit het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Het vervolgalbum This Modern Glitch verscheen in het voorjaar van 2011 en wist de top-3 van de Engelse hitlijsten te bereiken.

Voor This Modern Glitch bracht de band veel tijd door in Los Angeles en ook erna was de band vaak te vinden in de Amerikaanse stad. Dit heeft vervolgens een grote stempel gedrukt op Glitterbug. “Ik moet in beweging zijn om inspiratie te voelen. In London was mijn setup heel veilig, het hele proces was hetzelfde als bij de vorige plaat, er gebeurde niets spannends dus begon ik problemen te creĆ«ren in mijn hoofd”, zegt leadzanger Matthew Murphy.

Bij een bezoek aan een Spaanse villa in Los Angeles ontmoette Murphy een vrouw, juist op het moment dat zijn relatie in zwaar weer zat. Het nummer Greek Tragedy was het gevolg. “Ik wist dat mijn relatie in Londen tot een eind kwam en dat ik een nieuwe zou beginnen in Los Angeles. Het ging over hoe spannend maar tegelijkertijd afschuwelijk die overgangsperiode was”, zegt Murphy. “Ik realiseerde me op een gegeven moment dat veel van de liedjes die ik had geschreven zich afspeelden in Los Angeles. Ik begreep toen ineens waar het album over ging.”

The Wombats live:

13 juni – Pinkpop festival, Landgraaf
15 juli – Dour festival