Binnenland

‘Minder rechten voor misbruikende ouder’

15-04-2015 06:59

Ouders die zijn veroordeeld voor het misbruiken van hun kinderen moeten het recht op een omgangsregeling verliezen. Dit zegt VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg. Volgens haar moet het belang van het kind voorop staan.

Nu hebben ouders ook na een veroordeling wegens kindermisbruik het recht om hun kinderen, zij het onder toezicht, te kunnen zien. Volgens Van der Burg zou een rechter echter geen omgangsregeling mogen opleggen aan een kind dat zwaar is mishandeld of misbruikt door de vader of moeder.

De VVD-politica stelt dat deze omgangsregeling er alleen moet komen als het kind zelf hier nadrukkelijk om vraagt, bijvoorbeeld in het kader van verwerking. Ze verwacht dat het ministerie van Veiligheid en Justitie bereid is te kijken hoe dit geregeld kan worden. “Er zullen ongetwijfeld juridische haken en ogen aan zitten, maar we vinden dit een zeer belangrijk punt om op te pakken.”

De Tweede Kamer praat woensdag met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over kindermishandeling en geweld in afhankelijkheidsrelaties.