Buitenland

Extremist liep stage bij ICT-afdeling politie België

21-04-2015 06:33

De federale politie in België heeft een stagiair op non-actief gezet. De 22-jarige sympathiseerde op zijn Facebookpagina met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De stagiair van Marokkaanse afkomst had op dat moment al twee dagen toegang tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

Tijdens zijn kijkstage in het hoofdkantoor van de politie in Brussel maakte Bilal E.B. veel foto’s van zijn zwaar bewaakte werkplek. Ook stelde hij volgens collega’s “ongezond veel vragen” over de wapens in het gebouw.

De leerling probeerde een keer binnen te komen bij het kantoor van commissaris-generaal Catherine De Bolle. Naar eigen zeggen om met haar op de foto te gaan.

Volgens de politie is er geen bewijs dat E.B. gevoelige gegevens kopieerde. “Maar ze hebben ook geen bewijs dat hij het niét gedaan heeft”, zegt een officier.

Politievakbond NSPV hekelt de gebrekkige screening door de politie. “Zelfs wie maar enkele uren toegang krijgt tot onze gebouwen moet grondig nagetrokken worden. Dit incident toont aan dat een onvolledige check een rechtstreeks gevaar kan betekenen voor politiemensen en hun naaste familie,” aldus Gert Cockx van de bond.

Anp/TPO