Mensen met een mening – dinsdageditie

21-04-2015 19:30

“Noordwest-Europese landen houden hun gas- en ook oliedeals met Moskou liever exclusief. Merkel en Hollande zijn minder bezorgd over de Europese Unie dan ze doen voorkomen.”

Jelte Wiersma bekritiseert Merkel en Hollande om hun kritiek op de Griekse gasdeal. Hij vindt het hypocriet; het zouden vooral Duitsland, Frankrijk, Nederland en België zijn die innige relaties onderhouden met Moskou vanwege gas- en oliebelangen. In Elsevier.

 

 

“Zelfs in De Efteling verzonnen we Roelof Hemmen erbij, dan zat hij bij de poffertjeskraam opeens de menukaart voor te lezen.”

“Kort samengevat: Roelof Hemmen wordt er heel erg verdrietig van dat wij vluchtelingen laten verdrinken, maar begrijpt wel dat er geen oplossing is. Tot zover het gevoelsleven en de duiding van de nieuwslezer, terug naar de autocue.”

NRC Handelsblad-columnist Marcel van Roosmalen is een groot fan van nieuwslezer Roelof Hemmen, maar minder van het stukje proza dat de hij op de site van werkgever RTL plaatste over de harde reacties op de verdronken bootvluchtelingen.

 

“Schermen met verantwoordelijkheid en het in stelling brengen van ons zondebesef leveren ongetwijfeld warm menselijke en moreel hoogstaande verhalen op, maar die knallen als luchtbellen kapot als er enig realisme in het spel komt.

Het is opvallend hoe vaak ik hoor: ‘Wij hebben het hier zo goed, en zij hebben niks. Is het dan heel erg als wij hier een paar mensen een kans geven?’ Nee, dat is niet erg. Maar dat wij het hier goed hebben, komt door onze democratische en kapitalistische samenleving, door het dualisme waarbij we strijden voor het beste idee dat moet winnen. Het komt ook doordat we de mensenrechten erkennen: gelijkheid voor man en vrouw, geen slavernij, et cetera et cetera. Hoe rationeler een samenleving is, hoe beter het vage idealisme bestreden kan worden en hoe welvarender je wordt.”

Theodor Holman in zijn dagelijkse Parool-column. Dat worden weer petities van Parool-medewerkers die deze rechtse columnist uit de verzetskrant willen hebben. Wedden?

 

BNR-verslaggever Jeroen Stans sprak een onverschrokken Geert Wilders.

 

“Bij grote tentoonstellingen staan rijen voor de deur omdat de ruimte het niet meer aan kan. Dan moet je in de rij, ja. Goede dingen zijn uitverkocht. Maar het is niet zo druk als in het Uffizi, in de Sixtijnse Kapel of voor de Mona Lisa.”

Eén voorbeeld van de klachten die Pijbes kreeg, is dat er zoveel mensen bij de schilderijen staan te kijken dat het te druk is voor contemplatie.

“Dat lees ik met aandacht. En denk: koop dan zelf een Rembrandt! Een museum is geen stiltezone.”

Wim Pijbes, directeur van het Rijks (spatie) Museum, is niet zo heel erg goed met klachten van toeristen die lang moeten wachten. Wat kost zo’n Rembrandt trouwens? In Trouw.

 

“Verbeet leerde snel. Ze maakte zich de parlementaire mores eigen, investeerde in de relaties met Kamerleden en wist af en toe te ontwapenen met haar gevoel voor humor. Bij Van Miltenburg is na dertig maanden zulke progressie niet zichtbaar. De kans moet klein worden geacht dat ze nog eens, zoals Verbeet, een vaste en vlotte tafeldame wordt in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.”

Gerry van der List vindt dat we een brokkenpiloot als voorzitter van de Tweede Kamer hebben, maar schrijft dat het wel degelijk mogelijk is een zwakke voorzitter te vervangen, ook al gebeurde dat voor het laatst in 1912. In Elsevier.

 

“Hij is het contact met de werkelijkheid kwijt. Je vraagt je af waar zijn idee vandaan komt. Vaak is het zelfoverschatting.”

TPO’s Chris Aalberts in NRC Handelsblad op de vraag waarom Hero Brinkman morgen wéér een nieuwe partij lanceert.