Binnenland

Advocaten klagen staat aan om afluisteren AIVD

22-04-2015 06:43

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en advocatenkantoor Prakken d’Oliveira spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse staat vanwege het afluisteren van advocaten door inlichtingendienst AIVD. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Het advocatenkantoor, dat veel verdachten bijstaat die interessant zijn voor de AIVD, zoals Volkert van der G. en leden van de Hofstadgroep, wil dat het afluisteren van advocaten van het kantoor onmiddellijk wordt gestaakt.

In december liet minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk aan Prakken d’Oliveira, dat vorig jaar een klacht indiende bij de minister, weten dat onderzoek van toezichthouder CTIVD had uitgewezen dat sinds 2003 van diverse advocaten van het kantoor de telefoons zijn afgeluisterd en de gesprekken zijn uitgewerkt. De AIVD handelde daarbij in sommige gevallen onbehoorlijk. Uit de brief blijkt echter niet dat de inlichtingendienst is gestopt met het tappen van advocaten, die aanspraak kunnen maken op een wettelijk verschoningsrecht. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag dit recht worden geschonden door geheime diensten.

Eén van de advocaten van het kantoor Prakken d’Oliviera, Michiel Pestman, stelt: “Het is treurig dat Plasterk niet zelf tot het inzicht komt dat dit niet kan. Daarom kunnen wij niet anders dan de rechter vragen onmiddellijk te stoppen met ons af te luisteren. Het is in het belang van de rechtsstaat dat wij vertrouwelijk met onze cliënten kunnen spreken. Anders kunnen wij onmogelijk de overheid controleren.”

Volgens de advocaten is het afluisteren in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en het recht van de Europese Unie.

Anp/TPO