Binnenland

Amsterdamse jihadist gedood in Syrië

22-04-2015 07:11

Een 23-jarige Amsterdamse jihadist is vorige week in het noorden van Syrië gedood bij gevechten met strijders van de Koerdische PKK. Dat meldt het AD op basis van bronnen.

De nabestaanden van de man, Omar H., zijn door een medestrijder op de hoogte gebracht van het overlijden van de Amsterdammer.”We hebben zijn familie gefeliciteerd. Omar heeft het martelaarschap verkregen waarop hij hoopte,” aldus de medejihadist.

H. ontsnapte vorig jaar uit Nederland en wist zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Dit terwijl de veiligheidsdiensten de man, die als een groot gevaar werd beschouwd, in de gaten hielden.

Eind januari werd hij veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor zijn voorgenomen vertrek naar het kalifaat. Het Openbaar Ministerie bracht die veroordeling als groot nieuws, maar meldde er niet bij dat H. toen al maanden in Irak zat.

Omdat zijn lichaam niet kan worden geborgen en er ook geen foto’s zijn als bewijs van de dood van de extremist, wordt hij in Nederland niet officieel als overleden geregistreerd.

In totaal zijn er in Syrië en Irak inmiddels ruim dertig Nederlandse extremisten omgekomen.