Weten & Tech

Duitse rechter: Adblockers zijn ‘consumentenrecht’

22-04-2015 09:08

Een regionale rechtbank in het Duitse Hamburg heeft bepaald dat het gebruik van zogenoemde adblockers volledig legaal is. Deze uitspraak deed de rechter in een zaak die was aangespannen door Zeit Online en Handelsblatt tegen Adblock Plus.

Volgens de rechtbank is het gebruik van reclamekillers een ‘consumentenrecht’. Gebruikers hebben recht om zelf te bepalen wat ze wel en niet te zien krijgen op hun scherm. Als internetters reclames willen blokkeren, dan is dat hun goed recht, zo oordeelde de rechter.

Adblock Plus zegt na de uitspraak zich open te stellen voor gesprekken met andere uitgevers en adverteerders. “We willen hen stimuleren om met ons samen te werken. Samen kunnen we nieuwe vormen van niet opdringerige advertenties ontwikkelen die daadwerkelijk bruikbaar zijn en verwelkomd worden door gebruikers.”

Eerder werd al bekend dat onder meer Google en Microsoft het bedrijf betalen om advertenties toch te laten zien. Hiervoor vraagt Adblock Plus 30 procent van de reclame-inkomsten. Het bedrijf zegt alleen ‘acceptabele’ advertenties te tonen.