Achtergrond

De vijf valkuilen voor Hillary ‘Hilla the Hun’ Clinton

30-04-2015 16:34

Ze heeft een naamsbekendheid met een landelijke dekking van honderd procent. Het geschatte prijskaartje van haar campagne, zo’n slordige 2,5 miljard(!) dollar, vormt geen enkel probleem. In de peilingen laat ze haar mogelijke tegenstanders bij de voorverkiezingen ver achter zich. De veranderde samenstelling van de bevolking is bovendien gunstig voor haar partij. 

Het duurt wellicht nog ruim anderhalf jaar voordat de Amerikanen naar de stembus mogen, maar het lijkt er nu al op dat Hillary Rodham Clinton de Democratische presidentskandidaat wordt. Als ze dan in november 2016 haar Republikeinse tegenstander nog even verslaat, kan ze na 16 jaar weer terug naar het Witte Huis. Appeltje eitje, toch?

Wat de geschiedenis ons leert

Nou, nee. De geschiedenis leert ons in de eerste plaats dat de zogenoemde front runners de finish lang niet altijd halen. Mensen als Thoman Dewey, Gary Hart en John McCain werden ooit als kansrijke kandidaten gezien, maar geen van hen woonde ooit in dat overbekende huis aan Pennsylvania Avenue. Blunders, (vermeende) schandalen of gebrekkige peilingen deden hen de das om.

Vijf mogelijke bedreigingen

In het geval van Hillary is er meer aan de hand. Zelfs met haar c.v., oorlogsskas en netwerk wordt het nog een hele klus om te slagen waar zij in 2008 zo jammerlijk faalde. En voor een groot deel ligt dit aan de kandidaat zelf. Hieronder vijf zaken die een bedreiging kunnen vormen voor Hillary’s campagne:

 

1 You’ve Got Mail
In maart van dit jaar kwam Hillary in opspraak. Als minister van Buitenlandse Zaken had ze voor haar werkmail een privé-account gebruikt en dat zou verboden zijn. Haar zakelijke mailtjes heeft ze ondertussen netjes aan het ministerie overhandigd, maar tienduizenden privémailtjes blijken te zijn gewist. Had Hillary iets te verbergen? Het onderzoek naar deze zaak loopt nog. Dit potentiële zwaard van Damocles zou zomaar eens een hele tijd boven Hillary’s hoofd kunnen blijven bungelen.

 

2 Old Cows
Iemand met zo’n staat van dienst als Hillary heeft natuurlijk behoorlijk wat skeletons in the closet. Zo waren zij en Bill betrokken bij een schimmige deal over een lap grond in Arkansas en was er de zelfmoord van een vriend en oud-collega die op dat moment als presidentieel adviseur voor Bill werkte. Talloze andere lijkjes laten we voor nu maar even in de kast liggen. Deze verhalen zijn natuurlijk oud nieuws, maar zet ze achter elkaar en je kunt een vrij negatief beeld van de kandidaat schetsen. Youtube doet de rest.

 

3 Bill
Jazeker, ook de oud-president vormt een bedreiging voor zijn vrouw. Dat bewees hij al tijdens de campagne van 2008, toen hij met een domme uitspraak over Obama Hillary’s campagne veel schade berokkende. Daarnaast zorgt de charismatische Bill ervoor dat zijn vrouw nogal stijf en afstandelijk overkomt en tot slot is er natuurlijk de voortdurende angst dat manlief weer eens in een amoureus schandaal belandt. Jammer genoeg voor Hillary is Bill nog altijd razend populair. Anders wist ze het waarschijnlijk wel.

 

4 No Losers, please
De gemiddelde Amerikaan heeft een bloedhekel aan verliezers en verliezen is precies wat Hillary in 2008 deed. Bovendien weigerde ze aanvankelijk om haar nederlaag toe te geven, dus ze is nog een slechte verliezer ook. Het is maar de vraag of de Amerikanen Hillary nog een kans gunnen. Van het verleden kunnen we leren dat een tweede gooi naar het presidentschap vaak weinig kans van slagen heeft. Ja, het lukte Richard Nixon in tweede instantie, maar met zijn presidentschap is het ook niet echt lekker afgelopen.

 

5 Cold Bitch
In een land waar kiezers graag een biertje met hun president drinken, heeft iemand als Hillary het van nature moeilijk. Dat imago van kille, berekenende tante die het altijd beter weet (zelfs echtgenoot Bill zou haar achter haar rug om Hilla the Hun noemen) kleeft al jaren aan haar. De laatste tijd doet ze weliswaar haar best om wat losser en volkser over te komen, maar als ze het straks tegen een kandidaat met charisma en liefde voor een pilsje op moet nemen, heeft ze een groot probleem. Toch, Al Gore?

De bovenstaande potentiële valkuilen zijn niet onoverkomelijk. Aan de andere kant kan elke afzonderlijke valkuil fataal zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk mogelijke misstappen, een fantastische tegenkandidaat die uit het niets verschijnt of een grote gebeurtenis die de race op z’n kop zet. Uiteindelijk is ze, net als alle andere kandidaten, bijna volledig afhankelijk van factoren waar ze amper grip op heeft. Het maakt haar bijna tot een gewone kandidaat.

 

Mischa van Vlier is Amerikanist en journalist.