Recensie

Daredevil’s slechterik Fisk krijgt een menselijk gezicht

01-05-2015 11:36

Na lang wachten bood showrunner Steven S. DeKnight in de vorige aflevering van Marvel en Netflix-serie Daredevil eindelijk een beeld van de slechterik van de serie, Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio). Ook leerde Matt Murdock (Charlie Cox) zijn naam kennen en ontmoetten we onderzoeksjournalist Ben Urich (Vondie Curtis-Hall), onderzoek doet naar een mysterieuze nieuwe speler in de onderwereld van Hell’s Kitchen. In de vierde aflevering, In the Blood wordt er enige achtergrond geboden van Fisk.

Een menselijke slechterik

Die blijkt vooral een menselijke slechterik te zijn. In de aflevering zien we hem teruggaan naar de galerij waar hij voor het eerst in beeld gebracht werd. Daar vraagt hij eigenares Vanessa (Ayelet Zurer) mee op een date en na enige twijfel, besluit zij daarmee akkoord te gaan. De twee gaan naar een Italiaan en daar wordt het aparte beeld geschetst van een ietwat zenuwachtige Fisk. De slechterik blijkt daardoor een mens te zijn, die net als ieder ander gevoelens heeft.

Dat we Fisk leren kennen via een date is een geweldige manier om hem te introduceren. Het personage wordt daarmee meteen één van de meest interessante slechteriken die rondlopen in het overvolle Marvel filmuniversum en ook een personage met diepgang. Dat ontbreekt nog vaak bij slechteriken in het Marvel-universum en in die zin is Fisk een mooie toevoeging. Het valt te hopen dat zijn motivatie om misdaadbaas van Hell’s Kitchen te worden net zo sterk uitgewerkt wordt als zijn karakter.

Twee broers

Naast de introductie van Fisk, is er ook nog het verhaal van Russische gangsters. Sinds aflevering één neemt Matt het ’s nachts tegen hen op en die strijd wordt nu persoonlijk, dankzij twee van die Russen: Vladimir (Nikolai Nikolaeff) en Anatoly Ranskahov (Gideon Emery). Zij zijn als de dood alles kwijt te raken en willen daarom ver gaan om Matt kunnen pakken. Via een list ontvoeren ze Claire (Rosario Dawson), en nemen haar mee naar het adres vanuit waar ze hun criminele operatie uitvoeren.

Matt zou Matt niet zijn, als hij daar niet achteraan zou gaan. Het gevolg is een interessante scène, waarbij alle lichten uitgezet worden en Matt de enige is die nog iets kan “zien”. Eén voor één schakelt hij de Russen uit, in een stel mooi gefilmde actieshots. Dan is er nog een mooie en intieme scène, waarin Claire voor de verandering door Matt verzorgd wordt. Een subtiele rolverandering die de basis lijkt te leggen voor een latere romance.

Een brute onthoofding

De twee broers realiseren zich nu dat ze de strijd tegen Matt niet kunnen winnen, zonder hulp van Fisk. Die is natuurlijk wel bereid te helpen, maar de fout die Anatoly maakt, is de date van Fisk en Vanessa te verstoren. Die laatste schrikt daardoor zichtbaar en op het gezicht van Fisk valt de irritatie af te lezen. Het is aan Wesley (Toby Leonard Moore) om Anatoly mee te nemen naar een afgelegen parkeerterrein. Daar slaat Fisk de Rus in elkaar, om vervolgens met behulp van een autodeur zijn hoofd van zijn romp te scheiden. Waar de slechterik van de serie in eerste instantie een vrij normaal mens leek te zijn, wordt aan het einde van In the Blood op ruwe wijze afgerekend met dat beeld.

Andere verhaallijnen zijn er ook deze aflevering. Foggy (Elden Henson) krijgt een paar korte scènes met Karen (Deborah Ann Woll), die probeert Ben Urich (Vondie Curtis-Hall) zover te krijgen onderzoek te doen naar Union Allied. Uiteindelijk gaan de twee een verbond aan. Maar al deze verhaallijnen zijn slechts bijzaak in In the Blood, die vooral draait om de introductie van een menselijke en vriendelijke slechterik.