Het boksgevecht van de eeuw: Floyd Mayweather – Manny Pacquiao

02-05-2015 13:01

Floyd Mayweather en Manny Pacquioa hebben er dik vijf jaar over gesproken. In de nacht van zaterdag op zondag (5:00 uur Nederlandse tijd) laten ze eindelijk hun vuisten spreken. De twee beste boksers van hun generatie boksen dan tegen elkaar in de MGM Grand Garden Arena te Las Vegas. Lees ook: Floyd Mayweather – Manny Pacquiao boksen om  titel weltergewicht

Maart 2010

Aanvankelijk zouden de 38-jarige Mayweather en de 36-jarige Pacquioa in maart 2010 hun vuisten kruisen. Het kamp van Floyd “Money” Mayweather verzocht dat de kemphanen uitgebreide dopingtesten zouden ondergaan en daar had Manny “Pac Man” Pacquia geen trek in. De Filipijn wilde geen naalden in zijn aderen laten steken en had huiver voor bloedverlies vlak voor een gevecht.

De weigering van Pacquioa leidde tot verdachtmakingen omtrent dopinggebruik dat Pac Man zou willen verbergen. De sfeer tussen beide kampen was grondig verpest en alhoewel Mayweather en Pacquioa het later op het persoonlijke vlak bijlegden, was de toon gezet voor de moeizame nieuwe onderhandelingen. In 2012 ging een andere deal mis toen Pac Man de financiële voorstellen afwees, terwijl in 2013 Mayweather een andere poging blokkeerde met zijn uitsprak dat hij niet samen wilde werken met Pacquiao’s manager Bob Arum.

‘Gevecht van de eeuw’

Eind 2014 kwam Money plots met de mededeling dat “Het Gevecht van de Eeuw” toch doorgang kon vinden en op 20 februari 2015 werden de details geopenbaard. De moeizame totstandkoming van de “bout” helpt uiteraard alleen maar de gigantische buzz rondom het evenement en versterkt ook het “bad boy” imago dat Mayweather graag en kundig uitdraagt.

In het verleden heeft Pretty Boy Floyd de schijnwerpers op zich gedwongen door acties en uitspraken die nog een graadje kinderachtiger zijn dan die van voetballer Mario Balotelli. Mayweather verbrandde dollarbiljetten, beledigde tegenstanders en omschreef het contract ter waarde van 12,5 miljoen dollar dat tv-zender HBO hem aanbood als “een slavenloontje”.

Imago

In de afgelopen jaren heeft Mayweather zijn imago verzacht door op te treden in tv-programma’s als “Dancing with the stars”. Ook worstelde hij voor de gein mee bij de WWF en laat hij zich regelmatig tijdens de “ring walk” begeleiden door popster Justn Bieber. Mayweather is evenals Badr Hari niet alleen maar een vechtsporter. Hij is een merk.

Ook de linkshandige Pac Man heeft de nodige beslommeringen buiten de ring. Hij heeft een zetel in het parlement van de Filipijnen en heeft in het verleden gezonden en geacteerd. Zijn rechte heeft van zijn voormalige trainer Freddie Roach de naam “Manilla Ice” gekregen.

Volgens Roach is dit het perfecte moment om te boksen tegen Mayweather. “Zijn benen zijn op. Hij beweegt niet meer als vroeger. Vorig jaar zag je dat bij zijn twee gevechten. Hij kon niet meer zoveel klappen uitdelen.”