Interview

Cabaretier Martijn Koning: ‘Er is niks meer te dromen over’

04-05-2015 15:41

Cabaretier Martijn Koning zal vanaf volgend seizoen te zien zijn in Dit was het Nieuws. Samen met Daniël Arends is hij teamcaptain van een zesdelige serie, vanaf september bij RTL4. Op dit moment staat Koning in het theater met de show Koning Chaos

‘Ik zou echt alles in het werk stellen om te voorkomen dat ik op een bierfiets zou sterven’

Nee, ideaal was de aanloop naar zijn huidige show niet. In de voorbereidende fase op zijn Sinterklaasconference eind vorig jaar raakte Koning in opspraak. Bij Jeroen Pauw aan tafel vertelde hij hoe Javier Guzman hem in zijn huis met een stroomstootwapen bedreigde. “De nasleep heeft een heleboel ellende opgeleverd en energie gekost, maar gelukkig kan ik me nu focussen op wat ik moet doen. Ik heb enorm veel zin in Dit was het Nieuws en de Sinterklaasconference.’”

Wist je het al lang van Dit was het Nieuws?
“Sinds twee maanden en ik vond het geweldig natuurlijk om te horen. Ik heb het alleen aan mijn vriendin, broertje en ouders verteld. Mijn ouders waren supertrots. Weet je wat het is? Dit was het Nieuws was vroeger zo’n beetje het enige programma dat we altijd keken thuis, die harde grappen waren onze humor. Ze vonden het dan ook helemaal geweldig dat ik ging schrijven voor het programma negen jaar geleden en dit is helemaal tof.”

Gaan jullie op dezelfde manier verder?
“Dat weet ik nog niet precies, maar het mooie aan zo’n show is natuurlijk dat je de volledige vrijheid hebt om alles te roepen wat je wilt. Als Raoul iets dwarszat over de lokale bakker dan gooide hij het er ook gewoon in en dat geeft een soort macht. Weet je wat het is? Ik heb er eigenlijk nooit van durven dromen om dit te doen, gewoon omdat het zo groots is. Het is ook zo’n bijzonder vak, je bent lekker aan het werk en opeens gebeuren opeens de bijzonderste dingen.

“Afgelopen zaterdag speelde ik in een vol Diligentia en na afloop stond ik nog even een paar uur met Ali B. bij Toomler op een podium, die gast is ook grappig. Dat zijn toch de mooie dingen? Eigenlijk is er niks meer te dromen over, ik wil alleen nog eens het scenario schrijven voor een internationale film, maar dan heb je het wel gehad met de ambities.’”

Ben je een goed duo met Daniël Arends?
“Daniël is natuurlijk de beste van Nederland dus het is een grote eer om tegenover hem te zitten. Ik moet altijd heel hard om hem lachen, ook buiten het podium.”

Iets anders, nu zijn er op 5 december twee Sinterklaasconferences; een van Guzman en een van jou.
“Ik zei nog tegen mijn vriendin: het kan nooit een keertje normaal gaan. Nu moeten mensen straks gaan kiezen, maar ja. Ik heb trouwens wel besloten om lang de tijd te nemen voor die show, ik ga mijn huidige programma in het nieuwe seizoen niet spelen en in plaats daarvan zal ik gaan try-outen voor 5 december waar ik de lat wel veel hoger wil leggen dan vorig jaar. Dan passen de opnames van DWHN daar mooi in. Daarna vervallen de shows in het nieuwe jaar want dan ga ik weer Cojones doen.”

Je huidige show heet Koning Chaos en dat klopt nog steeds zeker? Maak je er nog steeds een zooitje van?
“Het wordt wat beter, mijn vriendin regelt veel en mijn vader doet mijn financiële zaken. Maar het gaat gewoon nooit even normaal in mijn leven. Ik ben comedy gaan doen omdat ik verwachtte dat ik me niet zo eenmaal zo voelen tussen de andere gekken, maar bij Comedytrain was ik nog steeds de gekste. Maar ach, ik moet het maar accepteren want er gebeuren de laatste tijd wel de mooiste dingen.

“Ik heb vroeger altijd van alles gedaan omdat ik het leuk vind, overal opgetreden als het niks opleverde en ik heb het gevoel dat zich dat nu een beetje terugbetaalt. Die mensen die me destijds gratis vroegen, zitten nu op de belangrijke plekken in mijn wereld. Ik zal altijd op mijn bek blijven gaan, maar ik ga er wel voor ondertussen. Een aparte combinatie misschien.”

Ga je nog een goede grap vertellen vandaag?
“Ik probeer een beetje actueel te zijn, maar mijn grap over die bierfiets werkte op de een of ander manier niet. Ik vind dat een bierfiets staat voor alles wat fout gaat met de wereld. Dat slaat toch nergens op? Met een clubje mensen zogenaamd gezellig door de stad fietsen. En dan blijf je hangen op een rails en dan heb je 20 seconden om weg te komen en dat lukt dan niet. Ik zou echt alles in het werk stellen om te voorkomen dat ik op een bierfiets zou sterven.

“Verder vind ik het jammer dat Ruud de Wild ermee kapt, dat is toch een goede gast met een gezonde fuck you mentaliteit? Ik hoop dat hij snel weer een nieuw programma krijgt. En ik las dat mensen die op vakantie gaan naar Brazilië altijd als eerste googlen op ‘hoeren’. Is ook wel bijzonder.”