Buitenland

Oostenrijk doet aangifte wegens afluisteren door VS en Duitsland

06-05-2015 07:04

De Oostenrijkse regering wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de afluisterpraktijken van Duitsland en de VS. Dit meldt de NOS. Minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner meldt nu dat er een klacht is ingediend bij justitie.

Vorige week berichtte Bild am Sonntag dat de Duitse inlichtingendienst BND de Amerikaanse NSA hielp om functionarissen van de Franse regering en de Europese Unie te bespioneren. Ook Oostenrijkse autoriteiten werden hierbij afgeluisterd. Het land wil hierover opheldering, aldus Mikl-Leitner.

De klacht is ingediend tegen niet nader genoemde personen of instanties. Oostenrijk verdenkt ze van inlichtingenactiviteiten “die nadelig zijn voor Oostenrijk”. Justitie moet nu bepalen of er een onderzoek komt.

Bondskanselier Merkel ligt onder vuur vanwege de zaak. Eerder deze week verklaarde ze dat ze mee wil werken aan een parlementair onderzoek naar de samenwerking tussen de Duitse en Amerikaanse geheime dienst. Twee jaar geleden zei Merkel nog “spionage onder vrienden” onacceptabel te vinden.