Binnenland

EBI belemmert advocaat toegang tot cliënt

07-05-2015 06:27

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) op het gevangenisterrein in Vught staat advocaten niet toe onbelemmerd toegang te hebben tot hun cliënt. Ook het afluisteren van deskundigen die door een advocaat zijn opgeroepen in een proces is ‘niet conform de rechten op een eerlijk proces’.

Dit zegt Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht en advocaat van Lau G., die vorige week zelfmoord pleegde in de EBI,  schrijft de Volkskrant. G. verdroeg volgens zijn advocaat het leven in de EBI niet.

In de EBI scheiden wanden van glas gedetineerden van hun bezoek, en ook van hun advocaat. Dat staat volgens Knoops een goede voorbereiding op een proces in de weg. “Ik moet soms blaadje voor blaadje het strafdossier tegen die glaswand houden,” aldus Knoops. “Een cliënt moet zich voorover buigen over een vastgeschroefd tafelblad om alles te kunnen lezenIk kan in de EBI niet op een gelijke wijze een strafzaak voorbereiden zoals dat kan in een normaal Huis van Bewaring, of zelfs bij de internationale straftribunalen waar ik optreed.”

Anp/TPO