Interview

Annabel Nanninga: ‘Persvrijheid in Nederland staat onder druk’

12-05-2015 11:10

Adjunct-hoofdredacteur van opiniewebsite Jalta Annabel Nanninga is een trotse kandidaat voor de eerste Pim Fortuynprijs. In een interview met ThePostOnline Magazine zegt ze: “Ik ben verrast. Ik sta in een rijtje zwaargewichten als Elsevier-columnist Afshin Ellian en Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe die qua naam en faam groter zijn, vind ik. Dat zeg ik niet uit valse bescheidenheid. Ik durf van mij te zeggen dat ik vrij compromisloos de vrijheid van meningsuiting gebruik en die van anderen verdedig.” 

‘Ik weiger me een komma te laten beïnvloeden door eventuele dreiging. Als iemand mij daarvoor voor mijn kop wil schieten, dan so be it’

 

De prijs, een miniatuur standbeeld van de op 6 mei 2002 vermoorde LPF-lijsttrekker, wordt aanstaande vrijdag 15 mei voor de eerste maal uitgereikt en is bedoeld voor een opiniemaker, politicus of bestuurder die verwant is met het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook nadrukkelijk uitdraagt. Kanshebbers voor deze fonkelnieuwe prijs zijn verder cabaretier Hans Teeuwen, VVD-politicus Fred Teeven en PVV-Eerste Kamerlid Ronald Sörensen.
Nanninga: “Als ik de prijs krijg is het niet door de impact maar omdat ik als alleenstaand figuur niet val onder een groot mediabedrijf. Ik ben een dark horse in deze competitie.”

Conservatief geluid

De immer in het zwart gehulde Annabel Nanninga werkte voor website GeenStijl tot ze vorig jaar aantrad als adjunct-hoofdredacteur van opiniewebsite Jalta. “Wat we willen neerzetten is een positief, diepgaand rechts conservatief geluid: behoud van wat wij de normen en waarden vinden. Die staan onder druk. Dus niet van die kut-buitenlanders pikken onze banen af. Maar kijk, we hebben hele mooie belangrijke dingen in dit land en die willen we beschermen. Dus geen scholen dicht met het Suikerfeest of gerel van jongeren rond ramadan. Voetbalsupporters geven we ook een klap op hun kop als ze zich misdragen. Niemand die zegt: ‘Ze hadden een moeilijke jeugd”.’

Volgens Nanninga is er op internet inmiddels een volwassen opinieklimaat ontstaan. “GeenStijl was pionier van het politiek incorrect bloggen. Kwajongensachtig. Bij Jalta zullen we niet snel een blote tieten-filmpje online gooien. Choqueren is nooit een doel, bijvoorbeeld over wat Mohammed voor smerige dingen doet met een geit. Dat is niet interessant. We hebben een heel ander publiek. Misschien de vaders van de GeenStijl-lezers. Haha.”

Bedreigd

De persvrijheid in Nederland staat onder druk door radicale moslims en staatsbemoeienis, meent Nanninga. “We zijn allemaal mensen. Als echt de duimschroeven worden aangedraaid dan vereist het stalen ballen. Uiteindelijk is iedere journalist een corrumpeerbaar mens. Kijk maar naar Mexico waar bendes heel veel invloed hebben. Nederland is gelukkig zo’n land niet, maar ik denk dat het Nederlandse journaille niet beter is dan het Mexicaanse in de trant van gekleurde berichtgeving. Als je wordt bedreigd met een onthoofd huisdier op de stoep dan denk je anders over je werk als journalist. Natuurlijk.”

Pim Fortuyn is voor Nanninga pas na zijn dood een voorbeeld geworden. Ze komt uit een politiek correct milieu. “Toen hij werd doodgeschoten dacht ik: ‘Doodeng dat ik in een land woon waar dit gebeurt.’ En daar bovenop kwam de dood van Van Gogh.”

Zelf is ze soms ook bang voor een aanslag. “Het is niet dat ik zo’n geldingsdrang heb dat ik mijn leven wil geven, zodat de mensen kunnen lezen wat Nanninga van dingen vindt, maar ik weiger me een komma te laten beïnvloeden door eventuele dreiging. Als iemand mij daarvoor voor mijn kop wil schieten dan ‘so be it’.”

 

In het interview ‘Karskens meets Annabel Nanninga’ rekent ze genadeloos af met haar linkse verleden en scribenten van de Volkskrant. Columniste Sheila Sitalsing leverde haar een smerige streek: “Iemand die het leest denkt: ‘Oh, Nanninga zegt over moslims dat ze dood moeten’.”
En over het wensdenken van Peter Buwalda en het slappe gelul van Aaf Brandt Corstius, “de oermoeder van de wezenloze prozastukjes.”