De ambitie van nu: je zo vaak mogelijk gelukkig voelen

12-05-2015 16:31

Millenials, de generatie geboren tussen 1980 en 1999, is met 82 miljoen leden de grootste leeftijdsgroep op aarde. Deze generatie, die nu de werkvloer betreedt, is over het algemeen opgevoed door Babyboomers. Boomers, geboren tussen 1946 en 1964, hebben een andere visie op het leven en het werkveld dan hun kinderen. Waar komen die verschillen vandaan? En kloppen de bekende vooroordelen over deze generaties wel?

“Ik zie een hele negatieve wereld, maar benader hem zo positief mogelijk”, vertelt de in 1988 geboren Millenial Quincy van Houtum. “Ik weet hoe het is om in een negatieve spiraal te zitten. Dat kan je hele leven gaan beheersen en dat wil je niet.”
Van Houtum heeft dan ook een duidelijk doel in zijn leven: “Ik wil me zo vaak mogelijk gelukkig voelen.”
Dat veel Millenials zo denken, blijkt uit diverse onderzoeken – het is de meest positieve generatie op het moment.

Niet te compenseren

Dat Millenials anders in het leven staan dan hun ouders uit zich onder andere in religie en politiek, maar ook in technologie en in het werkveld. Zo blijkt uit een onderzoek door Pew Research in Amerika dat van de Millenials daar ruim twee derde niet religieus is. Van de Boomers beschouwd 55 procent zichzelf wel als religieus.

Volgens pedagoge Vera den Hoedt komen de verschillen tussen de generaties door de technologische revolutie, maar ook door opvoeding. “Ik denk absoluut dat het een combinatie van beiden is”, stelt den Hoedt. “Ouders komen niet mee mee met hun kinderen. De invloed van technologie kun je niet in opvoeding compenseren.”

 

Lees het gehele verhaal op Blendle, MyJour of TPO Magazine.