Binnenland

Helft Somaliërs zit in de bijstand

12-05-2015 06:41

De helft van de Somaliërs in Nederland zit in de bijstand en maar iets meer dan een vijfde heeft werk. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Daarmee hebben ze van alle bevolkingsgroepen verreweg de grootste problemen op de arbeidsmarkt. Er is een speciaal doelgroepenbeleid nodig voor Somaliërs in Nederland, zo bepleiten integratiedeskundigen en Somaliërs zelf in de krant.

De problemen zouden voor een belangrijk deel veroorzaakt worden door een laag opleidingsniveau of zelfs analfabetisme, aldus onderzoeker Jaco Dagevos van het SCP. “Het zijn vaak jonge, alleenstaande mannen of vrouwen, die de Nederlandse taal niet goed spreken en geen geweldig ontwikkeld netwerk hebben.”

Ook hebben veel Somaliërs problemen de inburgeringscursus te halen en de Nederlandse taal te leren. “Maar dat is bijna niet te doen voor mensen die zelfs in hun eigen taal niet kunnen lezen en schrijven,” stelt Ilse van Liempt van de Universiteit Utrecht, die samen met haar collega Gery Nijenhuis onderzoek heeft gedaan naar de Somalische gemeenschap in Nederland.

Anp/TPO