Buitenland

Weer islamkritische blogger Bangladesh met machetes afgeslacht

12-05-2015 08:42

Voor de derde keer dit jaar is in Bangladesh een blogger vermoord die kritiek had op de islam. Ananta Bijoy Das, die zich keerde tegen de religieuze fundamentalisten in het overwegend islamitische land, werd dinsdagochtend door vier gemaskerde mannen met machetes aangevallen. Hij stierf ter plekke, liet de politie weten.

De 33-jarige Das werd vermoord in de plaats Sylhet in het noordoosten van Bangladesh, toen hij in een riksja zat. Hij schreef op een blog met de titel Mukto Mona (vrije geest in het Bengaals). Dat is opgericht door Abhijit Roy die eind februari in de hoofdstad Dhaka werd doodgestoken. Het blog ziet zichzelf als podium voor ,,vrijdenkers, rationalisten, sceptici, atheïsten en humanisten”.

Roy had ook bekendheid als schrijver van boeken over homoseksualiteit en de filosofie van atheïsten. Een maand later werd Washiqur Rahman eveneens in Dhaka op straat doodgestoken, vermoedelijk eveneens omdat hij kritiek op de islam had.

De regering in Dhaka is de laatste tijd hard opgetreden tegen radicale moslims die de sharia, de islamitische wetgeving, in het land van 160 miljoen inwoners in het zuiden van Azië willen invoeren.

Anp