Binnenland

‘Witwasdeal Teeven was zwijggeld’

12-05-2015 06:30

De omstreden deal die voormalig staatssecretaris Fred Teeven sloot met crimineel Cees H. werd niet gesloten in ruil voor informatie, maar juist om het verzwijgen hiervan. Dit zei de advocaat van Johan V., alias de Hakkelaar, schrijft de Volkskrant.

De raadsman deed de uitspraak maandag in een rechtszaak over de belastingschuld van V. Die zou zo’n 123 miljoen euro bedragen. Als V’.s oud-compagnons, waaronder Cees H., zouden zwijgen over de winstverdeling van het drugskartel, kon de fiscus alle criminele winst toerekenen aan verondersteld bendeleider Johan V., aldus de advocaat. “Cees heeft mij dat zelf verteld”, bevestigt de verdachte bij het gerechtshof desgevraagd. “Onderdeel van de Teeven-deal was dat Cees moest zwijgen over mijn vermogen.”

De Teeven-deal leidde tot de val van minister van Justitie Ivo Opstelten en in zijn kielzog van Teeven, die de afspraken in diens tijd als officier van justitie had opgesteld. Eerder zei toenmalig hoofd-officier Hans Vrakking, die als baas van Teeven destijds betrokken was bij de geheime overeenkomst, dat het een ‘prachtige deal’ was: “Het OM geeft geen miljoenen weg zonder dat er iets tegenover staat.”

De advocaat van V. wil Vrakking nu oproepen als getuige.