BBC: ‘Tweede man ISIS omgekomen bij luchtaanval’

13-05-2015 18:45

Illustratie ANP

De tweede man van ISIS, Abu Alaa al-Afri, is gedood nadat de anti-IS-coalitie hem onder vuur nam in het noorden van Irak. De coalitie staat onder leiding van de Amerikanen en deze zou een luchtaanval hebben uitgevoerd op de plek waar Al-Afri aan het bidden was, zo meldt de BBC op gezag van het Iraakse ministerie van Defensie.

Al-Afri staat ook bekend als Abdul Rahman Mustafa Mohammed en bad in een moskee op het moment dat hij werd aangevallen. Tientallen mede-ISIS-strijders zijn met hem omgekomen. De Verenigde Staten hebben Al-Afri’s dood nog niet bevestigd. Ook ISIS liet nog niets van zich horen.

De eerste leider Abu Bakr al-Baghdadi raakte in maart zwaargewond bij een luchtaanval. Hij werd diverse malen doodverklaard maar zou nog steeds leven en herstellende zijn van zijn verwondingen. Om die reden voerde Al-Afri in de afgelopen weken het bevel over de strijdkrachten. De Amerikanen loofden een beloning van 7 miljoen dollar uit voor informatie over Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli. De BBC zegt dat het volgens de Irakezen om dezelfde man gaat.