Media & TV

Giel Beelen: ‘Trijntje flopt, wat een zaadplaat is dat’

13-05-2015 16:28

Of ze al weet welke jurk ze aan doet (“die met gaten”), of ze zenuwachtig zal zijn (“ik doe gewoon mijn ding”) en natuurlijk hoe dat precies zit met Anouk allemaal (“beste vrienden ever, je weet toch..”). Dat is in het kort waar de interviews met Trijntje in de tv-gidsen/omroepbladen over gaan deze week. 

Geeft helemaal niks, wij bellen ook gewoon weer met Cornald voor een leuke quote over een mislukte uithaal of een man met drie tot en met tien borsten. Verder aandacht voor man in vorm Hugo, Marc-Marie en natuurlijk fileert Peter Matthijs. Maar dan echt…


Hugo Borst: schrijven en een beetje provoceren
Gelukkig niet teveel Trijntje in de VaraGids deze week, maar bijvoorbeeld een interview met Hugo (luister die man eens bij Langs de Lijn, hij gaat elke week iets meer provoceren) Borst. Daarin het goede verhaal over Sparta-materiaalman Ben die ooit naar zijn vriend Hugo Borst sms’te dat toenmalig AZ-coach Louis van Gaal te ver ging door LTS’ers te beledigen (hij had gezegd dat LTS’ers té dom zijn om het recht serieus te nemen). Borst koos ervoor om de sms van de materiaalman direct in de uitzending van Studio Voetbal voor te lezen. Overal ophef natuurlijk en in die rol zien we Hugo graag.

Marc-Marie, het grappige fenomeen
Ook zeer lezenswaardig in de VaraGids is het profielverhaal van Marc-Marie Huijbregts waarin hij wordt geduid door mensen die hem kennen. Zaterdag wordt zijn laatste show uitgezonden en daarna neemt hij even pauze. Ontdekker Raoul Heertje kan hem goed uitleggen. “Hij becommentarieert zichzelf en anderen constant. Op tv werkt dat heel goed omdat hij omgeven wordt door mensen die  juist heel erg hun best doen om grappig, interessant, geïnteresseerd of opgewonden over te komen, maar dat in 99 procent van de gevallen niet zijn. Bij Marc-Marie val je op zijn warmte en liefheid, de grappen doen er minder toe, ook al is hij als fenomeen heel grappig.”

David Letterman, de slechte interviewer
In diezelfde VaraGids is NRC-criticus Frits Abrahams niet al te enthousiast over David Letterman die gaat stoppen met zijn talkshow: “Hij wil liever geen gesprekken voeren, is van huis uit een comedian en wil scoren met grappen. Soms zijn die grappen grappig, maar meestal niet. Zijn interviews zijn pijnlijk van oppervlakkigheid.”
Mede-showhost Conan O‘Brien was iets enthousiaster. “Niet één schrijver of performer had dezelfde invloed op comedy als David Letterman had in de afgelopen 35 jaar . Dave was de ware revolutie, zijn vernieuwingen en revoluties staan op hetzelfde niveau als de Twix-reep en de gloeilamp.”

Matthijs mag blijven van Peter
In de Televizier vraagt Peter van der Vorst zich in zijn column af of Matthijs van Nieuwkerk de 570.000 euro (zullen we er ‘van onze centen’ bijzetten?) die hij krijgt waard is. Het antwoord is natuurlijk ‘ja’. “Wat mij betreft moet je dat afmeten aan iemand prestaties. Matthijs presenteert al tien jaar op sublieme wijze de best bekeken talkshow op de Nederlandse tv. Hij is erin geslaagd toneel, literatuur, muziek, wetenschap en kunst voor een vrede doelgroep toegankelijk te maken.”
Zo positief, het lijkt die ‘kritische’ DWDD-docu over DWDD wel. Van Peter mag het dus allemaal. Gelukkig maar. “Overigens verdienen sommige talkshow-hosts bij publieke omroepen in andere landen nog veel meer.”

Edsilia tegen zwageres: ‘Trek gewoon aan wat lekker zit’
Interessant gezien de recente twitterophef over de gatenjurk van Trijntje is het advies dat Edsilia Rombley meegeeft aan haar schoonzus Trijntje in het interview in TROS Kompas. “Ze moet niet gaan experimenteren met kleding, maar aantrekken wat ze lekker vindt zitten. Dat is bij mij de eerste keer minder goed gedaan. Ik vond die jurk niet echt iets voor mij en dat bleef ik de hele tijd voelen. De tweede keer heb ik het precies gedaan zoals ik wilde en dat voelde goed.”

Giel Beelen: ‘Wat een zaadplaat’
Giel Beelen daarentegen is niet zo’n fan van het nummer waarmee Trijntje in Oostenrijk wil winnen (nou ja, een beetje of zo, ze ziet wel). In de immer vermakelijke Keiharde Keuzes van Veronica Magazine krijgt hij de vraag of het nummer van ‘de artieste die nog even Traincha heette’ top of flop is. “Flop, wat een zaadplaat is dat. Dat liedje voor Het Songfestival is duidelijk aan afdankertje van Anouk. Zonde van Trijntje want die kan natuurlijk wel zingen. Bij The Common Linnets waren mensen negatief en ik gelijk enthousiast en dat is nu precies omgekeerd.”
Een ander dilemma is natuurlijk of hij zou overstappen naar Veronica of 538. “Dan zou ik 538 doen. Veronica heeft een mooie naam, maar daar draaien ze toch wat oude muziek.”