Binnenland

Helft slachtoffers ernstig misdrijf hoort niks meer van aangifte

13-05-2015 11:32

De politie moet mensen die aangifte doen van ernstige misdrijven binnen twee weken laten weten hoe hun aangifte ervoor staat. De praktijk is anders, blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met de Nationale Misdaadmeter. Van de honderden deelnemers die de afgelopen twee jaar aangifte deden van een dergelijk misdrijf, zegt de helft (47 procent) binnen deze vastgestelde termijn niets gehoord te hebben.


In 2012 deed oud-minister Ivo Opstelten de politieke belofte dat mensen die aangifte doen van ‘High Impact Crimes’ als woninginbraak, straatroof of (dreiging met) geweld binnen twee weken moeten laten weten hoe hun zaak ervoor staat. Deze belofte werd niet lang daarna onderschreven door Korpschef Gerard Bouman in EenVandaag.

Nationale Misdaadmeter

Live in De Nationale Misdaadmeter reageerde plaatsvervangend korpschef Ruud Bik dinsdagavond op deze cijfers: “Op het gebied van dienstverlening hebben we nog veel te winnen. Het wordt topprioriteit voor aankomend jaar.”

Uit het onderzoek van EenVandaag en De Nationale Misdaadmeter blijkt verder dat niet alleen de communicatie na ‘High Impact Crimes’ de wensen overlaat. Van alle 5.000 deelnemers die de afgelopen twee jaar aangifte hebben gedaan van lichte of zware vergrijpen, heeft 45 procent nooit iets gehoord, dus zelfs geen ‘standaard’ brief gehad.

De helft (49 procent) van de deelnemers die de afgelopen twee jaar aangifte deden, geeft dan ook aan ontevreden te zijn met de manier waarop de politie met hun aangifte is omgegaan.

Zeven op de tien deelnemers hebben geen idee of de dader uiteindelijk is gepakt.