Recensie

De Russen verdwijnen eindelijk uit Daredevil

15-05-2015 12:00

De vorige aflevering van Daredevil liet zien hoe Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) ten koste van de Russen de macht greep in Hells Kitchen. Matt (Charlie Cox) was op het moment dat in heel de stad bij bases van de Russen bommen ontploften, toevallig in de buurt van bendehoofd Vladimir (Nikolai Nikolaeff). Matt probeerde hem nog te pakken, maar stond aan het einde van de aflevering, omringd door politieagenten, op het punt om opgepakt te worden.

De ontsnapping

Maar, zoals we vorige week al vermoedden, slaagt Matt aan het begin van Condemned erin om te ontsnappen aan de politie. Dat doet hij door hen stuk voor stuk in elkaar te slaan, ondanks de handboeien die hij gedurende het gevecht draagt. De knap gechoreografeerde scène eindigt met Matt en Vladimir, die naar een verlaten gebouw vluchten.

Daar probeert Matt informatie te ontfutselen aan de zwaargewonde Vladimir. Die werkt niet bepaald mee en vertelt dat Matt volgens hem eigenlijk niet zoveel verschilt van hem. De twee willen allebei hetzelfde, op hun eigen manier. Het zorgt in elk geval voor een interessante reflectie op het karakter van onze held, die daarmee weer meer diepgang krijgt.

Eerste gesprek met Fisk

Dat Vladimir een kogel in zijn been heeft, is voor Matt genoeg reden om contact op te nemen met Claire (Rosario Dawson). Die is ondanks waarschuwingen van Matt gewoon naar het ziekenhuis gegaan om te werken. Toevallig bevinden ook Foggy (Elden Henson) en Karen (Deborah Ann Woll) zich daar. Claire geeft Matt een handige tip om Vladimir tijdelijk te stabiliseren. Hij moet de verwonding dichtbranden en doet dat met behulp van een flare die in de buurt ligt.

Het felle licht dat van de flare afkomt maakt dat een politieagent (die meteen om versterking vraagt) het tweetal vindt. Er volgt een kort gevecht, dat Matt uiteraard wint. De scène voelt alsof deze er helemaal niet toe doet, vooral omdat het enige doel lijkt te zijn geweest dat Matt op deze manier een walkietalkie in handen krijgt. Zo kan hij met Fisk praten, die eenzelfde mening uitspreekt als Vladimir deed. Ze willen hetzelfde. Maar Matt gaat daar niet in mee en maakt kenbaar Fisk neer te zullen halen.

Eindelijk van de Russen af

Aan het einde van deze aflevering weten Matt en Vladimir (die dodelijk gewond is) te ontkomen via tunnels die onder het gebouw lopen. Als de politie binnenvalt, blijft Vladimir met zware wapens achter, zodat Matt kan ontkomen. Die mag dan wraak nemen op Fisk. Die nam overigens zelf ook bijna wraak op Ben Urich (Vondie Curtis Hall) deze aflevering, om diens artikel over Union Allied.

Met Condemned wordt eindelijk afgerekend met de Russen. Hun aanwezigheid in Hells Kitchen vormden een interessante manier voor de makers om in alle rust de hoofdpersonen te kunnen introduceren, maar nu Daredevil zich in aflevering zes bevindt, is het tijd voor de echte slechterik. Kortom: Vanaf nu gaat de show draaien om de strijd tussen Matt en Wilson Fisk, die nu daadwerkelijk de handel van de Russische maffia heeft overgenomen. En dat kan voor nog behoorlijk interessante situaties zorgen.