Politiek

Navo-ministers zingen: ‘Wij zijn de wereld’

15-05-2015 10:03

https://youtu.be/2_wfMrz9_mY

 

Na de eerste dag van een Navo-top in het Turkse Antalya besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van een aantal Navo-landen, samen met Navo-officials, onder wie Navo-chef Jens Stoltenberg en hoge Navo-officieren (bij 0.54 minuten is op het filmpje de Amerikaanse generaal en ijzervreter Philip Breedlove te zien, zacht wiegend) om – al dan niet onder invloed van alcohol – te vieren dat zij de bazen van de wereld zijn. Althans ze zongen: We are the world, de beroemde schlager van Lionel Richie en Michael Jackson.

De opmerkelijke actie maakte in het Kremlin ongetwijfeld hoongelach los, gezien de sullige indruk die het Navo-stel maakt, ondermeer door collectief nogal vals te zingen (dat kan Poetin beter) en door het dwaze gezwaai met de armen. Ook de koppensnellers van IS zullen hier ongetwijfeld het hunne van denken, geconfronteerd met het hoge aantal zingende en heupwiegende vrouwen in westerse defensiekringen.

Internationaal schamen

Op internet vroeg een kritische meute zich collectief af of de opnames van die zingende buitenland-ministers – we zien naast Stoltenberg en Breedlove onder anderen de Griekse minister Kotsias, de Turk Cavusoglu, de Italiaanse EU-vertegenwoordiger Mogherini en de Deen Lidegaard on stage – het beeld is dat de Navo moet afgeven in deze explosieve tijden, met geduchte tegenstanders in Oost-Europa en in het Midden Oosten.

Navo-vertegenwoordigers, die zingen dat zij ‘de wereld zijn’, dat roept toch snel associaties op met kolonialisme en imperialisme, precies die zaken waarvan Navo-critici de verdragsorganisatie betichten.

Het fremdschämen, de plaatsvervangende schaamte, was vannacht internationaal, zoals blijkt uit onderstaande twitter-reacties. De Nederlandse minister Koenders had overgens kennelijk iets beters te doen.