Buitenland

BND en NSA tapten ook Nederlands internetverkeer

19-05-2015 06:33

De Duitse inlichtingendienst BND en de Amerikaanse NSA hebben met medewerking van het telecombedrijf Deutsche Telekom internetverkeer naar Nederland, Oostenrijk en Frankrijk afgetapt. Dat zegt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel van maandag. Dinsdag wil hij meer details bekendmaken op een persconferentie in Berlijn.

De BND zou het internetverkeer hebben getapt in het knooppunt De-Cix in Frankfurt. De Amerikaanse collega’s van de NSA hadden ook hun begerige oog laten vallen op de informatiestroom en werden door de Duitsers bediend.

De Duitse inlichtingendienst zou volgens interne memo’s in 2005 door een ,,grote omschakelactie” hebben geprobeerd de NSA te dwarsbomen bij het bekijken van Duitse doelen. Vervolgens bood de BND zijn collega’s van de NSA wel de mogelijkheid om mee te kijken wat er over de transitleidingen door Duitsland stroomde.

Pilz wil dat het Oostenrijkse parlement een onderzoek instelt en wil strafrechtelijke vervolging instellen tegen BND-medewerkers en tegen Deutsche Telekom omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan spionage tegen Oostenrijk.

Het telecombedrijf zegt niets fout te hebben gedaan en slechts gehandeld te hebben in lijn met de Duitse wet. Ze bood alleen de techniek voor de doorschakeling van de transitlijn naar de BND. Wat de inlichtingendienst deed met de informatie en of die is doorgeleid naar de NSA daar weten we niets van, aldus een woordvoerder in Der Spiegel.

Anp