Teeven: Opstelten wist van hoogte bedrag Cees H.

19-05-2015 16:32

Voormalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie had wel degelijk weet van de exacte hoogte van het bedrag dat is overgemaakt naar drugscrimineel Cees H. ten tijde van het debat daarover. Dat stelt Fred Teeven vandaag in het Parool.

In een gesprek met de directeur-generaal van het Ministerie van V&J heeft Teeven melding gemaakt van het feit dat er 4,7 miljoen gulden was overgemaakt, zegt hij zelf. “Maar Ivo heeft er welbewust voor gekozen mijn herinneringen niet te gebruiken”. Destijds schreef Opstelten aan de Kamer dat Teeven ‘onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële ontwikkeling van de schikking’ had. Teeven noemt dat nu ‘de verkeerde keuze’.

Wat wist Rutte?

De Kamer heeft opheldering gevraagd over de kwestie. “We hebben hier acht uur over gedebatteerd en ik wil nu graag weten wat de rest van het kabinet hiervan wist. Wat wist de premier zelf?” vroeg Alexander Pechtold (D66) zich af. Namens CDA en ChristenUnie vroeg hij een reactie van het kabinet.

Teeven zelf geeft verder geen commentaar op de kwestie: hij verwijst naar de onderzoekscommissie die met de zaak bezig is.

Teevendeal

Afgelopen maart moesten Opstelten en Teeven aftreden naar aanleiding van de kwestie Cees H. Toen bleek dat Opstelten de Kamer verkeerd had geïnformeerd over de deal die Teeven als officier van justitie gemaakt had met drugscrimineel Cees H.

Via Nieuwsuur kwam naar buiten dat justitie wel degelijk beschikte over een ‘schermafbeelding’ van de geldoverdracht naar Cees H. Ook het bedrag dat met die overdacht gemoeid was klopte niet met de informatie die Opstelten eerder gaf aan de Kamer: in plaats van 1,25 miljoen was er ruim 4,7 miljoen gulden overgemaakt.
 
Lees ook: Alles over de kwestie Cees H.