Binnenland

‘Anti-alcohol maatregelen jongeren falen’

20-05-2015 08:53

De maatregelen die ervoor moeten zorgen dat jongeren van de drank afblijven, werken totaal niet. Dit stelt het Bureau Horeca Bijzondere Wetten, aldus BNR.

Het adviesbureau, dat voor gemeenten toezicht houdt op het naleven van de Drank- en Horecawet, ziet dat de maatregelen die gemeenten zelf nemen, zoals lokjongeren en hoge boetes, geen resultaat hebben. Directeur Feije Dillema: “Er zijn een aantal gemeenten in Nederland die lokjongeren inzetten, dat vind ik op zich al geen goede ontwikkeling, maar het blijkt ook nog eens weinig effect te hebben. Het beperkte resultaat kan ook komen omdat er op verkeerde tijdstippen wordt gecontroleerd, of omdat er te weinig toezicht is.

Het bureau komt nu met een eigen initiatief dat beter zou moeten werken. “Het is een borgsysteem, waar een groot aantal gemeenten al aan meedoen”, aldus Dillema tegen de nieuwszender.”De deelnemers zijn voornamelijk jeugdgevoelige alcoholverstrekkers als supermarkten en discotheken. Zij betalen een borg om mee te mogen doen met een convenant. Wij controleren of zij zich daaraan houden en dan krijgen ze deze borg terug. Houden ze zich er niet aan, dan leveren ze een deel van de borg in.”

Koninklijke Horeca Nederland is bij monde van Joris Prinsen minder te spreken over het initiatief. Zo moet elke deelnemer zo’n 700 euro betalen waarvan hij steeds een deel terugkrijgt bij de 6 controles die worden uitgevoerd. “Maar de kosten van de controle horen bij de overheid te liggen en die moeten we niet uitbesteden.

Volgens Prinsen gaat het op veel plaatsen in Nederland wel goed. Hij wijst erop dat in Amsterdam maar twee jongeren een boete hebben gekregen. Wel denkt hij dat er nog veel werk te doen is.