Bin Laden wilde vooral Amerikaanse doelen aanvallen

20-05-2015 17:36

De in 2011 gedode Osama bin Laden wilde weinig anders dan Amerikaanse doelen aanvallen. Dat blijkt uit documenten die de Verenigde Staten buitmaakten bij de inval in Bin Ladens schuilplaats in Pakistan, datzelfde jaar. Woensdag publiceerden de Amerikaanse autoriteiten de documenten hierover en een overzicht van wat Bin Laden zoal las.

Nieuwszender CNN liet weten dat Bin Laden vooral wilde dat zijn aanhang zich zou concentreren op aanvallen op de Verenigde Staten en zich niet liet afleiden door andere zaken, zoals aanvallen op regimes in de eigen (islamitische) regio, of het vestigen van een islamitische staat.

Mede doordat president Obama opriep tot meer openheid, zijn de documenten na een grondige afweging vrijgegeven. Ook is terug te lezen wat voor documenten, tijdschriften en boeken de Saoedi tot zijn beschikking had. Het Office of the Director of National Intelligence publiceerde veel van wat de man achter al-Qaida in zijn huis in Abbottabad had liggen. Zo weten we nu dat Bin Laden edities van Foreign Policy spaarde en graag las hoe er in de media over hem en zijn terreurgroep werd geschreven.

TPO/ANP