Media & TV

#OPHEF! bij Buma/Stemra: leden eisen lager salaris voor directievoorzitter, Tweets gecensureerd

20-05-2015 17:31

Update: Aafke Romeijn laat via Facebook het volgende weten over haar ‘gecensureerde’ tweets:

“1. Ik werd er door een aantal mede-leden op gewezen dat de vergadering besloten was, en dat er in principe geen opnames naar buiten mogen, dus ook geen quotes.
2. De buma afschaffen (zoals veel mensen nu roepen) heeft geen zin. Echt niet. En wanneer we de buma van binnenuit willen verbeteren, heeft het niet zo’n zin om de directeur bij voorbaat op twitter uit te maken voor moederneuker. Iets met credits enzo.”

 

U kent de Buma/Stemra. Die veelgeplaagde auteursrechtenorganisatie, aldus de auteursrechtenorganisatie zelf, voor muzikanten, zangers en componisten die vooral graag de muziekluisterende consument lijkt te willen plagen, aldus die consument zelf. U kent heel misschien ook Buma/Stemra-directievoorzitter Hein van der Ree. Die verdiende in 2013 (dat is het laatste jaar waarvan een jaarverslag bekend is) maarliefst 477.000 euro. Geld dat de leden, artiesten en muzikanten dus, bij elkaar schrapen.

 

 

 

 

En Van der Ree is niet de enige die er zo’n verschillig maar klassiek socialistisch VARA-salaris op nahoudt: ook de financieel directeur Wieger Kettellapper toucheerde in 2013 een fijn uniek-talenten-salarisje van een toch heel betrokken 347.000 euro.

Weten wij zeker, want Vpro-luisterpaalsite 3voor12 heeft dat allemaal al eens keurig uitgezocht en als de Atze de Vrieze’s van 3voor12 iets beweren dan is dat gewoon waar.

‘Omdat ik het waard ben!’

Maar dankzij ex-staatssecretaris Fred Teeven mógen bestuurders in dit soort semi-publieke sectoren helemaal niet meer verdienen dan een minister. Wat voor Van der Ree kennelijk een veel te min salarisje is, daarom kondigde hij onlangs aan in beroep te willen gaan tegen dat besluit van voorheen staatssecretaris Teeven: ‘Omdat ik het waard ben!’.

Wat uiteraard niet in goede aarde viel bij de Buma/Stemra-leden. Die wilden toch graag even, heel democratisch, gewoon stemmen over een al dan niet gedwongen salarisverlaging voor hun directievoorzitter. Hetgeen heden woensdagmiddag geschiedde, mede dankzij extra pressure van artiest-icoon, tevens lid van het Buma/Stemra-bestuur, Henk Westbroek.

PR-disaster

Een motie, waarin wordt gesteld dat ook Hein van der Ree moet leren leven met een salarisverlaging tot op het niveau minister, werd uiteindelijk bij meerderheid van stemmen aangenomen. Democratie: 1 – Inhalige directievoorzitter: 0

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar daarmee is nog altijd niet gezegd dat Van der Ree ook luistert naar zijn leden en inderdaad afziet van zijn voornemen tegen de staat te gaan procederen, wat, uiteraard, een PR-disaster van jewelste gaat betekenen voor Buma/Stemra, toch al geen club die het moet hebben van positieve pers.

Gecensureerde tweets

En alsof ze daar bij Buma/Stemra alvast een voorzetje wilden geven voor een tsunami aan slechte pers werd een aantal twitterende artiesten, tevens aanwezig bij de ledenvergadering, heel democratisch en transparant gesommeerd een aantal reeds gepubliceerde tweets te verwijderen.
Oftewel: Buma/Stemra zag een online vlek en dacht: ‘Hee, leuk, een vlek! Laten we daar snel eens in wrijven!’

Zo werden (onder andere) de volgende tweets dankzij Buma/Stemra gezelfcensureerd:

 

“Voorzitter: ‘Ik neem aan dat het salaris van de directeur genoeg besproken is.’ Zaal: ‘Dacht het niet, vriend.'” (@aafkeromeijn)

“Voorzitter tegen @pimvandewerken: “Zeg meneer, het is hier geen tennisclub! Creatief zijn doe je thuis maar.” (@aafkeromeijn)

“Henk Westbroek op de #bumaalv: ‘de gemiddelde pedofiel is bij de overheid populairder dan Buma Stemra’.” (@pimvandewerken)

 

Zeggen wij niet, zegt Atze de Vrieze (@atzedevrieze) van 3voor12. En nogmaals: als die iets zegt is het gewoon waar…