Haagse grabbelton

Van der Steur: Ook PVV’ers mogen solliciteren bij de politie

20-05-2015 17:24

De PVV-fractie was vorige maand woedend op PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. In een column had die laatste geschreven dat de korpschef van de Nationale politie er goed aan zou doen ‘sollicitanten te checken op PVV-achtige opvattingen’. Dat leidde tot Kamervragen waarin minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) gevraagd werd afstand te nemen van de uitspraken van de PvdA’er. Voor dat afstand nemen van Marcouch voelt Van der Steur niets maar één ding wil hij wel duidelijk maken: het selecteren van sollicitanten op politieke opvattingen is niet toegestaan.

‘Checken op PVV-achtige opvattingen’

Marcouch deed zijn beklag op Joop.nl. Daar schreef hij nadat korpschef Gerard Bouman had zich beklaagd over het binnensluipende ‘gif’ van discriminatie binnen zijn organisatie:

“Wie zich schuldig maakt aan de productie van gif, hoort recht voor zijn raap ontslag aangezegd te krijgen. Wat betreft de nieuwe agenten, doet de korpschef er goed aan zijn sollicitanten te checken op PVV-achtige opvattingen die destructief zijn en voor het politiewerk ronduit fataal. Juist bij de politie is het onderscheid tussen goed en kwaad zo belangrijk, dat juist het politieberoep onderzoek verdient naar de antecedenten en het milieu van de sollicitanten.”

Van der Steur voelt weinig voor die suggestie. Aan de Tweede Kamer schrijft hij woensdag:

“Het selecteren van sollicitanten op politieke opvattingen is niet toegestaan op grond van artikel 1 van de Grondwet, artikel 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en andere verdragen. De politieke gezindheid van een sollicitant speelt dan ook geen rol in het selectieproces. Er is geen verband tussen iemands politieke gezindheid en zijn of haar geschiktheid voor een functie bij de politie. Het gaat erom dat politiemedewerkers de kernwaarden van de politie uitdragen en beschikken over de kennis en competenties die aan hun functie gekoppeld zijn.”

Op de ongebruikelijke vraag van de PVV of het kabinet afstand wil nemen de uitspraken van het Kamerlid Marcouch antwoordt Van der Steur:

“In mijn antwoorden op bovenstaande vragen heb ik mijn inhoudelijke reactie gegeven. Ik onthoud mij van een oordeel over de meningen van individuele Kamerleden.”

Lees ook

PVV: Islamitische militairen ongeschikt voor de krijgsmacht

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.