Binnenland

Hengelo negeert richtlijnen voor jihadgangers

21-05-2015 08:36

CDA-Kamerlid Oskam luidt de noodklok nu is gebleken dat de burgemeester van Hengelo zich niets aantrekt van de richtlijnen van het kabinet om paspoorten van jihadgangers af te pakken. Dit meldt De Telegraaf.

Het CDA wil weten of er meer burgemeesters hun eigen koers varen en IS-aanhangers zonder belemmering naar het kalifaat laten afreizen.

De Hengelose burgervader stelt dat het afpakken van paspoorten zinloos is. “De ervaring in Nederland leert dat het intrekken of ongeldig verklaren van een paspoort het uitreizen niet tegenhoudt. In sommige gevallen zal het wellicht een kleine vertraging op het vertrek kunnen betekenen”, zo zegt hij in antwoord op schriftelijke vragen over de kwestie. Burgemeester Schelberg verwijst hiermee naar een 24-jarige studente waarvan bekend was dat ze naar Syrië wilde.

Volgens het kabinet is het afpakken van paspoorten echter een belangrijke stap in het bestrijden van jihadstrijders. Daarom stelt de partij de kwestie landelijk aan de kaak. “Het is bizar dat er kennelijk in een of meerdere gemeenten niks gedaan wordt met dit instrument dat door het kabinet is geboden. Hier gaat een slecht signaal van uit”, aldus Oskam.