Media & TV

#OPHEF om opslag top KRO-NCRV

27-05-2015 09:36

Onder het personeel van KRO-NCRV is grote onvrede ontstaan nadat bekend werd dat een tijdelijke loonsverhoging van de bestuurders Yvonne de Haan en Taco Rijssemus helemaal niet zo tijdelijk is. 140 personeelsleden hebben een petitie getekend waarin opgeroepen wordt de loonsverhoging ongedaan te maken. Dit schrijft De Telegraaf.

In de brief die aan de Raad van Toezicht is gestuurd wijzen de medewerkers erop dat de loonsverhoging niet te rijmen valt met de bezuinigingen en reorganisaties bij de publieke omroep. “Wij vinden deze salarisverhoging exorbitant hoog. Het is een negatief signaal, zowel intern als extern”, zo valt te lezen.

“Volgens ons verhoudt deze verhoging zich slecht tot de waarden waar de KRO-NCRV voor staat: een publieke organisatie die maatschappelijke  betrokkenheid, verantwoordelijkheid en respect hoog in het vaandel heeft staan? Bovendien kunnen wij het niet voor ons zelf verantwoorden, in deze periode van drastische bezuinigingen die voor veel programma’s en medewerkers zulke ingrijpende gevolgen heeft”, vervolgen de medewerkers.

De Haan en Rijssemus gingen er in 2013 respectievelijk 30.000 euro en 20.000 euro op vooruit, omdat ze – tijdelijk – de taken van de vertrokken directievoorzitter hadden waargenomen. Uit het jaarverslag over 2014 blijkt echter dat het duo nog steeds een veel hogere beloning (beiden 166.775 euro, exclusief 26.769 euro beloning op termijn) krijgt dan twee jaar geleden. De Haan is zakelijk directeur; Rijssemus mediadirecteur.

Volgens de Raad van Toezicht is er extern advies ingewonnen bij het vaststellen van de honorering. De lonen zouden in lijn liggen met die van andere omroepen en passen binnen de Wet Normering Topinkomens.

De ondernemingsraad van KRO-NCRV komt morgen bijeen om over de kwestie te praten.