Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA met negen zetels op laagste stand ooit

31-05-2015 09:45

Deze week is de PvdA 2 zetels weggezakt en daarmee met 9 zetels op een all-time low gekomen. Nog maar 6 procent van de kiezers geeft aan deze partij te stemmen. Dat is ook lager dan de laagste score ooit van het CDA (10 zetels in november 2011) of van de VVD (12 zetels in mei 2009).

peiling

Het verder wegzakken van de PvdA lijkt samen te hangen met het gedoe rondom de PGB-betalingen en het naar de beurs brengen van ABN-Amro.

Groenlinks naar 14 zetels in peiling

Nog maar 20 procent van de kiezers van de PvdA uit 2012 geven nu aan nog steeds PvdA te stemmen. Maar ook de VVD heeft een minder goede week en is naar 25 gedaald (-1).  D66 en SP stijgen er 1, en dat is ook het geval met GroenLinks. De 14 zetels die de partij nu scoort is het laatst gerealiseerd in februari 2010.

Linkse kiezers stemmen vooral SP en GroenLinks, kiezers uit het midden vooral D66 en CDA, kiezers op rechts met name VVD en PVV.

Opleiding en stemgedrag

Opleidingsniveau is de achtergrondvariabele die het meeste verschil in stemvoorkeur laat zien. (pdf) SP en PVV samen halen bijna de helft van de stemmen van de kiezers met een lage opleiding, terwijl dat maar 8 procent is van de kiezers met een hoge opleiding. 41 procent van de kiezers met een hoge opleiding stemt op VVD of D66.  Bij de kiezers met de lage opleiding is dat 18 procent. Van de kiezers met een lage opleiding, die traditioneel veel op de PvdA stemde, geeft nu nog maar 3 procent aan de PvdA te stemmen.

Van de PvdA-kiezers uit 2012 met een hoge opleiding stemt nu nog 30 procent PvdA. Maar van de kiezers van de PvdA uit 2012 met een lage opleiding stemt nu nog maar 8 procent PvdA.