Binnenland

‘EU-naheffing zonder morren betaald’

02-06-2015 06:06

Het kabinet heeft de Brusselse naheffing van 642 miljoen euro die het in oktober voorgeschoteld kreeg betaald zonder een kik te geven. Bewindspersonen reageerden verontwaardigd op de rekening en claimden niet zomaar akkoord te zullen gaan, maar er is geen actie ondernomen.

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van documenten van het ministerie van Financiën die de krant in handen kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Veel stukken betreffen correspondentie tussen minister Jeroen Dijsselbloem en zijn topambtenaren en tussen ambtenaren onderling. Daaruit spreekt volgens De Telegraaf vooral verwarring, maar door niemand wordt de vraag opgeworpen of en hoe Nederland het bedrag kan aanvechten.

Omdat veel passages onleesbaar zijn gemaakt en cruciale documenten nog steeds geheim zijn, gaat de krant door met procederen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft gezegd dat het kabinet alle stukken over de naheffing die Nederland vorig jaar van de EU kreeg onmiddellijk naar de Tweede Kamer moet sturen. Ook heeft hij een debat aangevraagd.

Tegenover de NOS spreekt Omtzigt van “ontluisterende stukken”. De berekeningen waar de naheffing op is gebaseerd, blijven mistig, zo zei hij.

ANP/TPO