Politiek

Mensen met een mening – woensdageditie

03-06-2015 19:42

“Deo volente.”

Mart Smeets laat op BNR Radio weten dat hij nog niet zeker weet of hij bij de start van de Tour de France in Nederland aanwezig zal zijn, in verband met gezondheidsproblematiek.

 

Elseviers Nikki Sterkenburg duidt de #OPHEF na de #Jorritsmagate.

 

Nuancekoning Miko Flohr over Vrijheid van Meningsuiting.

 

“Vrouw te vaak lustobject in de Nederlandse film.”

Kop boven het artikel van filmjournalist Karin Wolfs in NRC Handelsblad. De vrouw emancipeert maar niet in de Nederlandse film, schrijft ze.

 

“Dat een vrouwelijk testpubliek liever zag dat Sophie van Oers zich in Toscaanse Bruiloft door Jan Kooijman laat veroveren in plaats van dat zij hem aan zijn stropdas de slaapkamer in leidt, mag geen verrassing heten. Maar dat filmmakers, die als geen ander de impact van beelden kennen, geen originelere invulling aan hun vrouwelijke personages weten te geven, duidt op een stuitend gebrek aan creativiteit en durf.”

Vrouwen denken daar anders over, tegenspreekt Wolfs zich vervolgens in haar eigen artikel.

 

“Huis ten Bosch is een paleis waarvan de eigenaar de Staat der Nederlanden is en daar hebben wij verder geen invloed op. (-) De Staat der Nederlanden moet beslissen wat daar mee gebeurt. Wij zijn de gebruikers maar niet de eigenaren. (-) Wij beslissen ook niet over de wijze waarop dat verbouwd wordt.”

Koning Willem-Alexander tegenover Radio1 over de 60 miljoen euro kostende verbouwing van zijn nieuwe woning.

 

“Als kind van acht jaar haalde ik geld op voor een missionaris om de zwartjes in Afrika te helpen. Iedereen vond het schattig en gaf gul terwijl ik ook in een voorleesboekje op school een plaatje had gezien van een missionaris die bij diezelfde kleurlingen in een grote pan met vuur eronder was terecht gekomen. Wij zijn geen donder opgeschoten of zie ik het nou te zwart in?”

Henny Huisman pest Sylvana Simons in Nieuwe Revu.

 

“Ik heb nog nooit zo’n goede tuinman gehad.”

Aldus de 83-jarige vrouw die door diezelfde tuinman een ton lichter werd gemaakt. Toch wil ze hem terug. Want ja, de begonia’s hè.

 

Het webcareteam van de NS spreekt NRC‘s Hans Nijenhuis aan op zijn taalgebruik.

 

“Wat te doen? Minister Liliane Ploumen wil 50 miljoen euro besteden om meer perspectief in Afrika te creëren. Dat voorstel is zinloos. Niet alleen omdat het bedrag ridicuul is maar vooral omdat economische ontwikkeling geen zaak van geld is. Als mijn tienjarig verblijf in ontwikkelingslanden mij één ding heeft geleerd dan is dit dat geld niet essentieel is voor ontwikkeling. Geld is niet de voorwaarde voor ontwikkeling maar het gevolg ervan. Iedereen had dat ook zelf kunnen bedenken want was geld wel essentieel voor ontwikkeling, dan zaten wij allemaal nog in het stenen tijdperk want toen had niemand geld.
Dat is ook de fout die aan de basis van onze ontwikkelingssamenwerking ligt. De minister doet er beter aan een zo groot mogelijk deel van haar begroting aan geboortebeperking in Afrika te besteden. Het zou voorts goed zijn elke maatregel die de uitvoer van Afrika naar Europa belemmert zo snel mogelijk op te heffen.”

Oud-VVD leider Frits Bolkestein pleit op Jalta voor een nieuwe kijk op het probleem van de bootvluchtelingen.