Binnenland

VVD: wijkagent op school tegen radicalisering

03-06-2015 07:00

Tweede Kamerlid Potters (VVD) vindt de aanpak van radicalisering op scholen te licht. Hij wil dat docenten veel sneller naar de wijkagent of de AIVD toe stappen als ze merken dat jongeren radicaliseren. Dit schrijft de NOS.

Ook moet er volgens de liberaal een telefonische hotline en een landelijk interventieteam komen. Docenten zullen verder ook een training aangeboden krijgen.

Loverboys

Volgens Potters is de aanpak van minister Bussemaker (Onderwijs) niet gericht genoeg. “Ik vind het prima als er een meldpunt is, maar radicalisering moet heel specifiek aangepakt worden. Het is niet hetzelfde als loverboys of pesten op school. Dit is echt iets van de buitencategorie en daar hoort een specifieke aanpak bij.”

Politie

Hij stelt dat docenten ook sneller aan de bel moeten trekken. “Bij twijfel moet een leraar niet zelf de afweging maken, maar de politie zijn werk laten doen,” aldus Potters in het AD. “Liever één keer te veel gemeld dan drie keer te weinig.”

Praten

Ook D66 pleitte eerder dit jaar al voor speciale ‘schoolwijkagenten’ die op scholen een oogje in het zeil kunnen houden. De PvdA ziet weinig in de plannen van de VVD. Kamerlid Jadnanansing vindt het veel belangrijker dat er met jongeren gepraat wordt in de klas. “Een wijkagent moet er pas komen als dingen echt gaan escaleren.”

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over radicalisering in het onderwijs.