Politiek

Bonusquote: Yoeri Albrecht over het vrije woord

07-06-2015 19:54

“Vaak wordt gedacht dat alles hier pais en vree is, maar dat is niet zo. Ook hier mag je allerlei dingen niet zeggen. De Nederlandse cartoonist Gregorius Nekschot was er die avond ook, en NRC-columnist Zihni Özdil deed een column. Dat mensen bij ons naast de deur worden bedreigd, hun leven niet zeker zijn of door Justitie van hun bed worden gelicht: ook daar moeten we het over hebben.

We hadden hier een imam die ik geen haatimam noem, omdat ik ook niet van een haatcartoonist spreek, maar die voorstander is van steniging van overspeligen en het doden van afvalligen. Ik laat zo iemand spreken omdat ik wil dat zijn ideeën bekend zijn, al was het maar om ze te kunnen bestrijden. Die ideeënstrijd moet je serieus nemen, omdat het echt niet vanzelf goedkomt tussen fundamenteel verschillende opvattingen over maatschappij, vrouwen, discriminatie of Joden. Je moet je ogen niet sluiten.

Nog niet zo lang geleden vroeg het parlement zich af of het wel de beveiliging van medeparlementariër Ayaan Hirsi Ali moest blijven betalen, omdat ze dingen zei die kennelijk controversieel worden geacht. Dan komt de open samenleving die wij in dit land toch in overgrote meerderheid omarmen, in gevaar.”

 

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, over het vrije woord en het open debat. In Trouw. Niks meer aan toe te voegen.