Binnenland

‘Politie discrimineert op ras’

09-06-2015 06:27

De Nederlandse politie discrimineert op ras. Dat heeft antropoloog Paul Mutsaers in zijn promotieonderzoek gesteld, schrijft Trouw.

Bij controles wordt vaak vooraf op etniciteit een doelgroep bepaald, constateerde Mutsaers, die deze week aan de Tilburg University promoveert. Bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse of Surinaamse mensen worden er dan specifiek uitgepikt.

“Als het raampje omlaag ging en er zat een autochtone Nederlander, dan mocht hij doorrijden”, aldus Mutsaers. “Dus de vraag is, richt de politie zich op die allochtone groepen omdat ze vaker in de misdaadcijfers voorkomen of komen die groepen vaker voor in diezelfde cijfers omdat de politie zich vaker op hen richt?”

Volgens de antropoloog is de discriminatie te wijten aan de grote mate van vrijheid die Nederlandse agenten hebben om op hun eigen inzicht af te gaan en minder op de regels.

Ook zouden autochtone politieagenten binnen het korps discrimineren richting hun allochtone collega’s.

Voor het onderzoek liep Mutsaers anderhalf jaar op drie plaatsen mee met agenten, interviewde er ruim tachtig en liet hij twintig dienders een dagboek bijhouden.

In Amsterdam hebben Peter Kwint (SP) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) een debat aangevraagd over de kwestie.

Lees ook: Column Linda Duits: De vrijheden van agenten moeten worden ingeperkt