Binnenland

Discriminatie politie bestreden met ‘stopformulieren’

10-06-2015 06:39

Om discriminatie door de politie te bestrijden, zullen bij wijze van proef zo’n 80 agenten in Tilburg in speciale formulieren gaan vastleggen waarom mensen worden staande gehouden en wat de nationaliteit is. Dit schrijft NRC. Het experiment zal een half jaar duren.

Analyse van deze zogeheten ‘stopformulieren’ moet ervoor zorgen dat dienders zich minder vaak schuldig maken aan ongelijke behandeling van allochtonen. Volgens een woordvoerder van de politie is het idee dat meer bureaucratie bij de politie zal leiden tot minder discriminatie door politieagenten.

De proef is een vrucht van het onderzoek van antropoloog Paul Mutsaers, die vrijdag promoveert aan Tilburg University. Volgens zijn onderzoek is discriminatie door en binnen de politie een groeiend probleem dat een ‘structurele aanpak’ nodig heeft.

Volgens Mutsaers zijn allochtonen oververtegenwoordigd in politiestatistieken omdat ze ‘buitenproportioneel vaak gecontroleerd worden’. Agenten zouden bij controles instructies krijgen zich op bepaalde doelgroepen te richten.